Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turism sustenabil: Țara nordică care introduce o taxă turistică pentru protejarea naturii

Islanda intenționează să introducă o taxă turistică pentru a contribui la protejarea naturii sale nepoluate.Țara nordică a înregistrat o creștere puternică a numărului de turiști în ultimul deceniu.

Numărul de vizitatori a crescut cu peste 400% între 2010 și 2018, când a ajuns la peste 2,3 milioane. Aceste cifre și-au revenit rapid de la pandemie, ajungând la 1,7 milioane în 2022, potrivit Euronews Travel.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută agenției de știri Bloomberg, prim-ministrul islandez Katrín Jakobsdóttir a declarat că o taxă pe turism ar putea ajuta la combaterea impactului pe care vizitatorii îl au asupra climei și mediului țării.

"Cei mai mulți dintre oaspeții noștri care vin la noi vizitează natura virgină și, evident, acest lucru creează o presiune", a spus ea.

Țara și-a stabilit obiective climatice ambițioase, printre care se numără atingerea unui nivel zero net până în 2040.

Autoritățile islandeze dau asigurări ca taxa nu va fi mare pentru început

Deși Jakobsdóttir nu a precizat valoarea exactă a taxei de turism din Islanda, ea a declarat pentru Bloomberg că aceasta "nu va fi mare, pentru început".

Ea a precizat că sistemul va fi introdus sub forma unor taxe de oraș pentru persoanele care rămân în Islanda.

Companiile din sectorul turismului din țară îmbunătățesc, de asemenea, sustenabilitatea, de exemplu prin utilizarea economiei circulare și prin folosirea vehiculelor electrice, a adăugat Jakobsdóttir.

Cum ajută taxa de turism la protecția mediului?

Turiștii reprezintă o povară pentru infrastructura, serviciile publice și facilitățile din destinațiile pe care le vizitează.

Taxa de turism poate atât să ajute aceste locuri să facă față sarcinii turiștilor, cât și să descurajeze vizitatorii pentru a limita aglomerația. Aceasta poate fi utilizată pentru a finanța infrastructura de transport public, pentru a inversa daunele provocate de aglomerație și pentru a sprijini inițiativele de sustenabilitate.

Islanda nu este singura destinație care a introdus o taxă turistică. Astfel de sisteme sunt deja frecvente în Europa, existând taxe în orașe mari precum Paris, Berlin, Amsterdam și Roma.

Orașul Manchester din Marea Britanie a anunțat că va începe să perceapă o taxă de noapte pentru vizitatori la începutul acestui an, în timp ce Santiago de Compostela din Spania a declarat că intenționează să introducă o taxă regională pentru a combate supraaglomerarea în această vară.

Veneția a anunțat de mult timp o taxă pentru vizitatori și a stabilit recent o dată de lansare pentru vara anului 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE