Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aplicația care folosește AI pentru a urmări hoții de lemne. Toți operatorii și transportatorii din domeniu trebuie să se înscrie în Sumal

Hoții de lemne nu vor mai putea să fure prin vechile metode, a anunțat ministrul mediului. Noul sistem de trasabilitate a lemnului, Sumal 3.0, vine cu măsuri noi. Imaginile și avizele încărcate în platformă vor fi monitorizate cu ajutorul inteligenței artificiale, iar GPS-ul va fi obligatoriu. Ministrul mediului a refuzat să ofere și data concretă la care măsurile vor intra în vigoare.

Sumal este o aplicație de trasabilitate a lemnului. Oricine poate să o folosească. Dacă suntem pe drum și vedem un camion cu lemne, tot ce trebuie să facem este să introducem numărul de la mașină. În scurt timp vom afla dacă are sau nu aviz. Însă lucrurile sunt un pic mai complicate de atât.

Toți operatorii care taie și transportă lemne sunt obligați să se înscrie în Sumal

Aceștia trebuie să declare traseul parcurs, cantitatea și tipul de lemn pe care îl taie. Cu timpul, hoții de lemne au devenit mai creativi. Au găsit metode pentru a ocoli autoritățile. De la fotografii falsificate, la închiderea sau dezinstalarea aplicației, până la cea mai renumită metodă - supraîncărcarea. Ministrul mediului dă asigurări că astfel de metode nu vor mai putea fi folosite.

Mircea Fechet, Ministrul Mediului: Sistemul va fi capabil să identifice acele fotografii falsificate în baza unor algoritmi pe care sistemul îi va avea la dispoziție. Se va emite o alertă în timp real pentru o astfel de situație. Când fotografiem telefonul, când din fotografie nu reiese exact volumul încărcăturii, când nu se poate identifica masa lemnoasă. Când nu se identifică numărul de kilometri. Situații în care astăzi pierdem zile în șir.

Avizele și imaginile încărcate în Sumal nu vor mai fi monitorizate de oameni, ci cu ajutorul tehnologiei. Mai mult, imaginile satelitare și camerele de filmat vor fi și ele procesate automat.

Ciprian Gălușcă, expert de mediu Greenpeace România: Este un volum de date uriaș. Nu ai cum să faci o monitorizare, nu ai cum să ai o echipă, să spunem, care să se uite la toate aceste transporturi. Ai nevoie de algoritmi, de inteligență artificială care pur și simplu să urmărească acele anomalii.

Toți operatorii vor fi obligați să aibă sisteme GPS și telefoane doar pentru aplicația Sumal care nu va mai putea fi ștearsă și reinstalată. Însă Ministrul Mediului nu spune când vom putea să vedem noul sistem implementat. Dacă ne raportăm la Sumal 2, a durat aproape 3 ani până când aplicația a fost funcțională. Experții de mediu spun că până atunci, hoții de lemne vor inventa noi metode de furt.

Ciprian Gălușcă, expert de mediu Greenpeace România: Vor închide niște portițe în mod cert. Pe de altă parte, cei care se ocupă de tăieri ilegale vor munci asiduu pentru a descoperi alte portițe. Tot ce a declarat ministrul astăzi sunt soluții pe care le avem gândite încă din 2018 și care nu au fost implementate.

Conform Ministerului Mediului, în fiecare an sunt tăiați ilegal aproximativ 180.000 de metri cubi de lemn din pădurile României. Studiile experților de mediu arată că această cantitate reprezintă doar 1% din totalul real.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE