Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Rabla pentru sobe”, așteptată de români. 3,5 milioane de locuințe sunt încălzite cu sobe pe lemne

Programul ”Rabla pentru sobe” este așteptat cu nerăbdare în mediul rural, unde multe case sunt încălzite cu sobe vechi. Românii ar putea primi până la 10.000 de lei pentru înlocuirea lor. Programul este unul pilot și va putea fi accesat doar cei care stau în satele de munte, unde iernile sunt mai aspre.

3,5 milioane de locuințe, încălzite cu sobe pe lemne

Sobele de teracotă sunt aproape nelipsite la țară, iarna, pentru că sunt ieftine, dar și pentru că sunt trainice. Statistic, 3,5 milioane de locuințe din România sunt încălzite cu sobe pe lemne. Acest localnic din comuna Bucovăț, din județul Dolj, are aproape în fiecare cameră câte o sobă.

Marian Bugălă, localnic: ”E o sobă de teracotă, o mai cârpim, o mai lipim. 7 milioane ia mâna de lucru, mai ajunge 9 milioane teracota, deci cam în jur de 30 de milioane. Aici am făcut o baie și am trecut coșul prin baie pentru că încălzește foarte, foarte bine.”

Vecinul său folosește o sobă cu plită veche de 20 de ani pe care gătește și își usucă hainele. Omul recunoaște că nu își permite să cumpere o centrală.

Reporter: ”Cum v-ar ajuta un program prin care s-ar acorda 10.000 de lei să luați sobe noi?”

Costinel Fir, localnic: ”Ar însemna o demolare a sobei.”

Unde se va derula proiectul?

Un godin vechi de 28 de ani este singurul mijloc de încălzire în casa acestei femei din Bucovăț. Și-ar dori o sobă nouă, care să țină mai mult timp cald, dar nu își permite.

Elena Bărbosu, localnică: ”Ăsta cât băgăm în el atâta ține căldură, cât nu se răcește în casă.”

Prin programul Rabla pentru sobe, propus de Ministerul Mediului, oamenii ar putea primi până la 10.000 de lei cu o condiție. Ca noile sobe, șeminee, termosobe sau termoșeminee să aibă eficiență de cel puțin 80% în ce privește arderea.

Mariana Ilina, localnică: ”Noi stăm în bucătărie fără sobă, n-avem doar ce ne încălzim la aragaz când gătesc, atât.”

Rabla pentru sobe va începe într-o primă fază numai în comunele din cele 28 de judeţe ale ţării, din zona montană, iar banii vor fi alocați prin intermediul primăriilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE