Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul "Rabla pentru sobe" 2024 ar putea începe în primăvară. Românii pot primi până la 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor

După "Rabla pentru mașini" și "Rabla pentru electrocasnice", va fi lansat și programul "Rabla pentru sobe". Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat că programul „Rabla pentru sobe” este în linie dreaptă şi speră să-l deschidem în această primăvară.

Bugetul propus pentru programul-pilot ''Rabla pentru sobe'' se ridică la valoarea de 500 de milioane de lei. Românii pot primi până la 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor.

Fechet: În această primăvară am putea să demarăm acest program

”Am avut marți o întâlnire cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi în cadrul acestei întâlniri am validat toate observaţiile primite ca urmare a dezbaterii publice pe care am făcut-o tot la sediul Ministerului Mediului.

Acele observaţii s-au referit cu precădere la normele de siguranţă la incendiu, mai ales în legătură cu aceste echipamente. Noi am decis să extindem lista echipamentelor considerate eligibile, lista cheltuielilor considerate eligibile şi cu acele costuri legate de instalarea unui coş de fum care să pună în siguranţă soba respectivă.

Programul este în linie dreaptă. Probabil că în decurs de câteva zile se va reuşi centralizarea tuturor celor discutate deja, urmând ca tot în această primăvară să putem să demarăm acest program. Aş reaminti doar faptul că vom dezvolta şi aplicaţia informatică pe care AFM-ul o are deja ca urmare a acestui nou program pe care nu l-am finanţat până acum, dar în orice caz, nu pierdem timpul.

Suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus şi important este ca în sezonul rece al anului acesta, beneficiarii, cei care vor obţine această finanţare, să se poată bucura de aceste echipamente. Asta înseamnă că, până la iarnă, va trebui să deschidem apelul, să permitem oamenilor să se înscrie, să permitem firmelor să instaleze acele sobe şi, bineînţeles, să le decontăm”, a spus Fechet.

Finanţarea se acordă pentru dispozitivele cu randament de minimum 80%

Banii sunt acordați pentru dispozitivele cu randament de minimum 80% şi emisii mici de poluanţi, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

"Pentru prima oară, lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, aşa cum am spus mai devreme, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80%.

Aşteptăm cu mare interes contribuţia comercianţilor, a instalatorilor de astfel de echipamente, primăriilor din ţară şi a oricărui specialist până la urmă care ne poate da un feedback. Ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim în mod suplimentar să avem şi un aer mai curat.

Programul este unul pilot, ţin să precizez încă o dată acest lucru, şi se adresează pentru început comunelor din cele 28 de judeţe ale ţării, din zona montană, aşa cum este definită de legislaţia în vigoare, respectiv de Legea muntelui.

Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor. Vom pune la dispoziţie, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanţa 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 lei de persoană", a declarat Fechet.

Ministrul de resort a adăugat că estimarea este de a finanţa prin noul program un număr de 50.000 de sobe.

"Noi sperăm să reuşim ca, în fiecare din cele aproximativ o mie de primării pe care le-am identificat ca fiind eligibile, să avem astfel de solicitanţi. Ne propunem, dacă am considera că finanţăm suma maximă pe fiecare solicitant, respectiv 10.000 lei, să finanţăm 50.000 de sobe, fie pe lemn, fie pe peleţi, fie pe brichete. Există o legislaţie specifică care defineşte toate aceste tipuri de încălzire, însă pretenţia principală a Ministerului Mediului este aceea ca aceste echipamente să respecte standardele directive eco-design.

Asta presupune că randamentul este de minimum 80% şi asta presupune că emisiile de particule sunt sub 40 de grame pentru fiecare metru cub de combustibil solid, emisiile de compuşi organici volatili sunt sub 120 de grame pe aceeaşi unitate de măsură, monoxid de carbon sub 1.500 mg şi emisii de oxizi de azot sub 300 mg pe metru cub. Amintesc că o problemă principală a României este legată de depăşirile la oxizi de azot şi la particule. Oricine va fi interesat de acest program va obţine o singură dată finanţare, de maximum 10.000 lei", a menţionat demnitarul.

Rabla pentru sobe

Anul trecut, ministrul Mircea Fechet spunea că el se va aplica pentru sobele pe lemn, dar că ar putea fi luate în calcul și centralele pe peleți sau pe brichete (combustibil ecologic, fără substanţe chimice, presate sub presiune înaltă şi la temperatură ridicată).

Astfel, românii ar urma să beneficieze de finanțare parțială pentru a-și schimba sistemul de încălzire, alegându-și o sobă, un șemineu sau o centrală cu randament cât mai ridicat de ardere.

Programul a fost solicitat de mai multe ori de Asociația Forestierilor din România (ASFOR).

"Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, va susține miercuri, 17 ianuarie 2024, ora 12.30, o conferință de presă în cadrul căreia va anunța lansarea în consultare publică a Ghidului de finanțare a Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor („Rabla pentru sobe”) și prezentarea bugetului pentru programele Administrației Fondului pentru Mediu, pentru anul 2024", se arată în comunicatul Ministerului Mediului, care va anunța procentul pe care îl va finanța statul, prin intermediul AFM.

Mircea Fechet a anunțat de anul trecut că ministerul pe care îl conduce lucrează la un ghid de finanțare pentru programul "Rabla pentru sobe".

  • În noiembrie 2023, ministrul spunea că ar putea fi vizate sobele cu eficiență scăzută, sub 20-25%, iar acestea ar urma să fie înlocuite cu sobe de eficiență de peste 80-90%.

Statistic, potrivit proiectului Strategiei energetice 2022-2030, există 3,5 milioane de locuințe din România care sunt încălzite cu sobe pe lemne, dar multe sunt vechi și au randament scăzut.

1,2 milioane de locuințe sunt racordate la sisteme de încălzire centralizate, iar dintre acestea, 600.000 sunt în București. 2,5 milioane de locuințe folosesc gaze naturale, fie în centrale de apartament, fie în sobe. Restul locuințelor sunt încălzite cu păcură, motorină, GPL sau cu energie electrică.

  • În 2022, Romsilva a livrat două milioane de metri cubi de lemn pentru foc.
  • O treime din lemnul exploatat în România ajunge în sobe.
  • România este printre țările europene cu cel mai mare consum de lemn pentru foc, sub Franța, conform unui studiu lansat de PwC.
  • Ministrul Fechet a spus că standardul pentru sobe cu eficiență înaltă, conform normelor europene, impune un randament de cel puțin 80-85%.

Primii beneficiari ai programului ar urma să fie cei din zonele montane și rurale.

Atât la nivel european, cât și la nivel național, există programe finanțate care vizează diverse modernizări, în vederea eficientizării. De la izolarea clădirilor, la înlocuirea mijloacelor vechi de transport local, sau la instalarea panourilor fotovoltaice. Iar modernizarea sistemelor de încălzire se află, de mult timp, și pe agenda statelor europene, unde funcționează diverse programe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE