Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bani mai puțini pentru proiectele verzi. Guvernul reduce subvențiile pentru mașinile electrice și panouri fotovoltaice

Drumul spre energia verde sau spre o reducere a poluării în trafic va deveni mai anevoios, pentru că Guvernul a diminuat drastic bugetul pentru proiectele Rabla Plus și Casa Verde.

Valoarea tichetelor pentru mașinile electrice a fost redusă cu mai mult de jumătate. De asemenea, și subvenția pentru cei care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice va scădea de la 20 de mii la 10 mii de lei.

Românii care vor să-și schimbe mașina veche cu una mai puțin poluantă nu vor mai primi din partea statului ajutorul consistent din anii precedenți.

Până acum, valoarea tichetelor, cu tot cu ecobonusuri, ajungea până la 54.000 de lei în programul Rabla Plus, în cazul casării a două mașini uzate, pentru achiziția unui autovehicul electric.

De anul viitor, însă, cuantumul ecotichetelor, indiferent de numărul de mașini uzate date la casat, va fi mult mai mic: 25.500 de lei pentru un autoturism full electric, 13.000 de lei pentru unul hibrid și tot 13.000 de lei pentru o motocicletă electrică.

Și alte țări europene au recurs la această măsură: unele au redus cuantumul tichetelor pentru achiziția de mașini electrice, altele l-au eliminat complet. Experții în domeniu avertizează că acest lucru se va traduce printr-o poluare și mai mare.

Pentru Programul Rabla Clasic, prima de casare rămâne neschimbată, adică 7.000 de Lei. Noutatea este că nu vor mai putea fi cumulate mai multe tichete și nu vor mai fi acordate alte bonusuri.

Ce se întâmplă cu fondurile de la Fotovoltaice

Și subvenția pentru instalarea de panouri fotovoltaice prin programul “Casa Verde” va scădea la jumătate, în 2024, față de cea de acum, la 10.000 de lei pentru fiecare solicitant.

În 2023, peste 200 de mii de români au beneficiat de programul rabla sau programele verzi de achiziția a panourilor fotovoltaice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE