Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mașini electrice mai multe, stații de încărcare prea puține. La Brașov se așteaptă zeci de minute pentru a începe încărcarea unei mașini electrice

Piața mașinilor electrice a crescut rapid, în ultimii ani, în România. Dar odată cu numărul de autoturisme a crescut și timpul petrecut la coadă pentru a reîncărca mașinile. Pentru a încuraja creșterea pieței de mașini electrice, Uniunea Europeană vrea ca, până în 2025, statele membre să implementeze câte o stație de încărcare la fiecare 60 de kilometri. Infrastructura va fi finanțată prin fonduri europene și ar urma să îi ajute pe proprietarii de mașini electrice să nu mai stea la cozi pentru încărcare.

La coadă pentru încărcarea mașinilor electrice la stațiile publice, răbdarea șoferilor din Brașov este pusă la încercare. Cele 24 de puncte de încărcare gratuite sunt insuficiente pentru cele peste 800 de mașini electrice și aproximativ 4.200 de autoturisme hibrid înregistrate în municipiu. Lor li se mai adaugă și turiștii, de aceea timpul de așteptare pentru a prinde un loc la un punct de încărcare poate depăși o oră.

Ce spun șoferii

”Nu sunt destule la numărul de mașini care sunt și la numărul de turiști care vin, sunt foarte puține. După cum se vede stăm la rând.”

”Se stă la coadă, dar acum trebuie să acceptăm situația ca atare.” ”Se așteaptă în jur de jumătate de oră, o oră, poate și mai bine.”

”Dacă rămânem aici în spate ne cam gonește poliția, dar majoritatea sunt obișnuiți să folosească aplicația. E plin întotdeauna”.

”Suntem organizați și ne descurcăm”

Pentru a face față numărului tot mai mare de mașini electrice, municipalitatea are în plan creșterea numărului de stații de reîncărcare și promite că le va pune în continuare gratuit la dispoziția șoferilor.

Sorin Toarcea – purtător de cuvânt Primăria Brașov: Conform contractelor de finanțare sau proiectelor de finanțare aprobate, într-un an-doi sperăm ca Brașovul să pună la dispoziția celor cu mașini electrice 250 de stații.

În România sunt puțin peste 3.300 de stații de încărcare, deși numărul mașinilor electrice crește an de an

Cristian Macedonschi – președinte Asociația Națională de Mobilitate Electrică: Se vede deja că cererea pentru stații noi este foarte mare. Avem peste 32.000 de mașini electrice noi înmatriculate în România, iar numărul lor se va dubla de la an la an.

Spre deosebire de țara noastră, alte state europene au o infrastructură mult mai bine dezvoltată.

Cristian Macedonschi – președinte Asociația Națională de Mobilitate Electrică: În Norvegia de exemplu, în 2025 vor să scoată de pe străzi toate mașinile cu motoare cu ardere. Norvegienii sunt cei mai avansați în Europa pe mobilitate electrică.

În Uniunea Europeană, în prezent, sunt 500.000 de puncte de încărcare. Până în 2025, numărul ar trebui să se dubleze, iar în 2035 ar trebui să ajungă la peste 3,5 milioane. Uniunea Europeană continuă eforturile legislative pentru a reduce emisiile de carbon și adoptă o lege prin care, până în 2025, să fie instalate stații de încărcare rapidă de mare putere la fiecare 60 de kilometri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE