Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima femeie pilot care a reprezentat România la raliuri cu mașini electrice. ”Trebuie să îți recalibrezi un pic simțurile. E mult mai multă liniște”

A studiat arhitectura, dar și-a construit un nume în lumea plină de adrenalină a sportului. Cristiana Oprea este prima româncă pilot care ne-a reprezentat la Campionatul Mondial de Raliuri. Acum, participă la raliuri cu mașini electrice, o lume relativ nouă a motorsportului. Cristiana a povestit la Euronews România cum a apărut această pasiune și cum este să trăiești viața în viteză.

”Povestea mea e una atipică. Am avut un parcurs deosebit, pentru că eu am absolvit Arhitectura. M-am apucat de curse pe la 23 de ani, pur și simplu pentru că am fost curioasă să înțeleg ce înseamnă cu adevărat să controlezi o mașină.

Am făcut un curs de pilotaj. Am închiriat o mașină ieftină, un entry level, ca să particip la primul meu raliu și mi-a plăcut senzația. Apoi, am investit într-o mașină second hand, am investit în piesele specifice competițiilor, adică acele elemente de siguranță de care ai nevoie într-o mașină de curse; scaune de curse, centuri, extinctor, acel roll bar care ranforsează caroseria”, a povestit Cristiana Oprea, la Euronews România.

Cristiana Oprea, despre raliurile cu mașini electrice: ”Nu mai ai conexiunea aceea cu motorul”

”Este un job mult mai complex decât pare poate de afară, pentru că am reușit să-mi transform pasiunea asta într-o carieră, însă să fii pilot nu înseamnă doar să conduci cu viteză o mașină de curse.

Înseamnă să te preocupi să găsești parteneri care să te susțină, pentru că din păcate este un sport foarte scump. Înseamnă pregătire fizică, pregătire mentală, antrenamente pe simulator.

E foarte interesant că conduci o mașină electrică de raliu. Este cumva ciudat faptul că nu mai simți, nu mai ai conexiunea aceea cu motorul, cu turațiile.

Trebuie să îți recalibrezi un pic simțurile. E mult mai multă liniște, se aude orice zgomot, orice pietricică care sare în caroserie, eu și copiloata mea ne amuzăm că e mult mai liniște înăuntru, ne auzim gândurile”, a precizat Cristiana Oprea, despre experiența de pilot de mașini electrice pentru raliu.

Cine este Cristiana Oprea

În anul 2015, Cristiana Oprea a trecut de la domeniul arhitecturii la motorsport.

”Acum sunt cea mai activă femeie pilot de raliu din România și fondatoarea proiectului Femei în Motorsport, prin care promovez femeile din automobilismul și motociclismul românesc. În 2021 am fost desemnată reprezentant național în comisia FIA Women in Motorsport.

Alături de copilotul Diana Hațegan am devenit în 2018 primul echipaj feminin românesc din ultimii 50 de ani care a participat la un raliu în afara țării (la Rally Sliven în Bulgaria), iar în 2019 am mai scris împreună o pagină din istoria automobilismului, când am devenit prima femeie pilot care a reprezentat România în prestigiosul Campionat European de Raliuri FIA ERC, într-o etapă în afara țării – la Rally di Roma Capitale, unde am urcat pe podiumul ERC Ladies. În 2021 am fost cooptată ca pilot în lotul național de juniori susținut de Ministerul Tineretului și Sportului prin Federația Română de Automobilism Sportiv.

În aprilie 2022 am devenit prima româncă pilot din Campionatul Mondial de Raliuri – FIA WRC, după un parcurs cu peripeții la Raliul Croației”, este modul prin care Cristiana Oprea și-a descris parcursul în motorsport.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE