Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Submersibil dispărut în Atlantic, lângă Titanic. Expert: ”Orice salvare individuală la presiunea de 400 de atmosfere creează moarte instantanee”

Organizatorii expediției din oceanul Atlantic nu au luat toate măsurile de precauție pentru o scufundare cu submersibilul Titan, la adâncime de aproape 4.000 de metri, de opt ori mai mare cât cea la care operează submarinele militare, a explicat pentru Euronews România, exploratorul în medii extreme, Viorel Lascu. Președinte executiv al Fundației „Emil Racoviță” a dat de înțeles că submarinul dispărut în apropierea Titanului ar fi trebuit fi dotat cu capsule individuale de salvare, în caz contrar ”orice salvare la presiunea aceea de 400 de atmosfere creează moarte instantanee”.

În direct la Euronews România, Viorel Lascu a vorbit despre operațiunea de căutare a submersibilului dispărut în Atlantic, în zona în care află epava Titanicului. În calitate de exportator în medii extreme, el a explicat că persoanele care se scufundă la sute sau mii de metri adâncime se deconectează de la ”comunicarea exterioară”. De asemenea, expertul a precizat că, cel mai probabil, cei care au organizat expediția cu submersibilul Titan nu și-ar fi luat toate măsurile de precauție.

”Tot ce este folosit la submersibil este tehnologie nouă, puțin cunoscută, și din păcate, ducând într-un astfel de mediu turiști, în mod clar, nu și-au luat măsurile de precauție care se impun (...) Probabil profitând că scufundarea este în ape internaționale, acolo guvernează convenția ONU pentru dreptul mării, și-au permis să fie un pic mai flexibili.

În explorările speologice există măsuri de precauție suplimentare, inclusiv în misiunile spațiale există sistemele adaptate cu capsule. În această situație, o evacuare individuală ar putea fi făcută numai dacă submarinul urmărea un sistem de calitate, adaptat acestui tip de vizită ”turistică”, neștiințifică.

Dar el nu a fost adaptat, pentru că dacă era adaptat, avea capsule individuale de salvare. Orice salvare la presiunea aceea de 400 de atmosfere creează moarte instantanee”, a explicat Viorel Lascu, pentru Euronews România.

Expert, despre salvarea persoanelor aflate în submersibil: ”Se poate spera la o minune”

”Se poate spera la o minune atât timp cât tehnologia cu care a fost construit submersibilul este foarte inovatoare. Este puțin probabil să cunoaștem adevărata resursă, În general există o dimensionare în tehnologia spațială care înmulțește de nouă ori rezerva asumată într-un mediu obișnuit, civil. Probabil că și acest submarin are măsuri suplimentare.

Singura problemă este dacă el mai este intact sau nu a fost o avarie, prin care în mediul respirabil să se introducă dioxid de carbon. (...) Cazul fericit ar fi să aibă resturi de la sistemul de propulsie și coca să fie intactă. Ăsta e cazul fericit”, a afirmat expertul.

Viorel Lascu: ”Tehnologia militară nu va fi prezentă în zonă”

Submersibilul Titan s-ar afla la o adâncime de aproape 4.000 de metri, de opt ori mai mare decât cea la care intervin submarinele militare.

”În principiu, submarinele militare operează până la 500-600 de metri. Strategic poate coboară mult mai adânc. În mod sigur, tehnologia militară nu va fi prezentă în zonă, deși ar putea să facă minuni, pentru că nicio țară care deține o astfel de tehnologie nu și-o expune. În mod sigur, sunt prezente sistemele de cercetare avansate franceze, britanice, americane, canadiene.

În mod normal, din motive de siguranță toate țările obligă orice ambarcațiune civilă să poarte un sistem de urmărire. În mod cert, și această ambarcațiune a avut un sistem de urmărire, dar la adâncimea de 4.000 de metri, unde curenții și temperaturile sunt oscilante, există posibil să se fi defectat și acest sistem de urmărire”, a mai precizat exploratorul.

Jacques Piccard a folosit un sistem similar pentru a explora Groapa Marianelor în 1960

”Presiunea este de 400 de atmosfere, iar temperatura este aproape de zero. Am citit că în zona Titanicului curenții sunt relativ stabili. De exemplu, într-o peșteră cu un sifon adânc, la 40 de metri temperatura ajunge în jur de 2-4 grade.

Cel mai tenace scufundător autonom, un egiptean, a ajuns la 330 de metri, iar cel mai adânc, din ce știu, a ajuns Piccard ( oceanograful elvețian Jacques Piccard, n.red) la aproape minus 11.000 de metri în Groapa Marianelor cu un sistem asemănător.

În mod sigur, dacă nu ai o pregătire mentală foarte bună, poți să colapsezi și din cauza stării psihice. (...) O simți ca presiune mentală, dacă nu ai un anumit antrenament. Știi că deasupra ta sunt tone care te-ar strivi instant dacă ai ieși afară”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE