Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reîmpădurirea în jungla amazoniană, realizată de un robot care plantează copaci. Poate semăna 600 de semințe în câteva ore

În Peru, un robot care plantează copaci ajută la reîmpădurirea unor părți ale junglei de pe Amazon, mai ales zonele devastate de exploatarea forestieră și de afacerile agricole. Robotul alimentat cu energie solară este operat de la distanță și poate semăna până la 600 de semințe în câteva ore.

Robotul are două brațe și pune cu migală semințele în ghivece individuale. Au fost alese numai specii de pomi indigeni și odată dezvoltați puieții, aceștia sunt duși în zonele cu cea mai mare nevoie. Eforturile de reîmpădurire fac parte dintr-un studiu desfășurat în zona Madre de Dios, aproape de granița dintre Peru, Brazilia și Bolivia. Inițiativa aparține unui grup de conservaționiști, numit Jungle Keepers, care a făcut echipă cu o companie suedeză de robotică. Toți lucrează îndeaproape cu localnicii.

Juan Julio Duran Torres, vicepreședinte al „Jungle Keepers”: ”Companiile de minerit, cele forestiere au în acest moment  tehnologie avansată. Pot face foarte multe pagube. Așadar, dacă avem roboți aici pentru a ajuta la plantarea copacilor și dacă localnicii sunt implicați și se deprind cu tehnologia, vor simți că luptăm împreună.”

Reîmpădurirea pădurii tropicale ar putea dura cel puțin 100 de ani

Însă eforturile trebuie să fie susținute și pe termen extrem de lung pentru ca pădurea Amazoniană să renască. 

Denis del Castillo Torres, director de program, Institutul de cercetare a Amazonului Peruvian: ”Aici, în Peru, avem 80 de milioane de hectare de păduri inundate. În acea zonă, pentru a avea din nou o pădure sănătoasă, de viitor, va fi nevoie de 20 sau 30 de ani. Dar în pădurea tropicală va dura cel puțin o sută de ani.”

Specialiștii spun că modelul economic din regiune este unul vechi de 50 de ani, cu pământuri și resurse exploatate până la epuizare, și că acesta trebuie să se schimbe.

David M. Lapola, profesor universitar, Centrul de Cercetări Meteorologice și Climatice Aplicate Agriculturii: ”Trebuie să ne gândim la un alt model de dezvoltare. Nu avem politici publice cuprinzătoare și incisive în această privință. De exemplu, nu avem un model de dezvoltare bazat pe pădure, pe activele economice ale pădurii, pe resursele genetice ale pădurii.”

Localnicii sunt plătiți pentru munca lor, iar ecologiștii care au adus robotul în Peru speră că acesta va însemna un viitor mai bun pentru oameni. Și asta pentru că modelul implementat aici ar putea fi folosit pentru reîmpădurire în întreaga zonă a Amazonului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE