Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Asociația Constructorilor Auto, surprinsă de noile măsuri privind programul Rabla: "Vor duce la o prăbușire a pieței"

Noile măsuri privind programul Rabla prevăd reducerea valorii voucherelor pentru anul 2024, conform unul proiect de ordonanță, până la 3.500 lei pentru achiziţionarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou, în schimbul casării unui autovehicul uzat.

Însă Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) spune că asta "va impacta grav sectorul auto".

ACAROM: "Se anulează efectul benefic al programelor precedente"

"După adoptarea unor măsuri fiscale nediscutate în prealabil cu mediul de afaceri, care impactează direct sectorul auto (taxarea cu 1% a cifrei de afaceri, impozitul pe microîntreprinderi etc), am constatat cu stupoare că Ministerul Finanţelor - Guvernul României propune spre adoptare noi măsuri a căror aplicare va impacta grav sectorul auto din România.

Astfel, modificarea într-un mod total neprevăzut şi dezechilibrat a cuantumului tichetelor oferite în cadrul programului Rabla (la jumătate din valoarea actuală) şi a programului Rabla Plus (la 1/5 din valoarea actuală) va duce la o prăbuşire a pieţei de vehicule noi, coroborată cu o creştere exponenţială a importului de vehicule second hand. În 2023, ne aşteptăm ca piaţa de autoturisme noi să atingă valoarea de 145.000 unităţi, cu contribuţia majoră a programelor Rabla şi Rabla Plus.

Subliniem totodată faptul că diminuarea valorilor tichetelor acordate prin cele 2 programe va afecta posibilitatea cetăţenilor României de a achiziţiona vehicule noi, mai puţin poluante. Astfel, se anulează efectul benefic al derulării programelor în anii precedenţi - creşterea ponderii vehiculelor hibride, electrificate şi electrice, având ca şi consecinţă directă creşterea importurilor de vehicule second hand, mai poluante şi mai nesigure.

În final, solicităm Guvernului României să analizeze cu celeritate posibilul impact negativ al măsurilor propuse şi să acţioneze în consecinţă astfel încât trendul pozitiv în demersul de reducere a poluării prin reînnoirea parcului auto naţional să continue şi în viitor, pe baze solide şi predictibile, cu programe multi-anuale, precum în statele civilizate", se arată în comunicatul ACAROM, citat de Agerpres.

Astfel, ACAROM susține că reducerea primei de casare va duce la pierderea atractivității acestui program pentru cetățeni. În acest sens, prognoza pentru 2024 ar însemna cel mult 80.000 de vehicule noi, ceea ce ar avea un impact negativ asupra locurilor de muncă din sectorul auto și a cifrelor de afaceri ale companiilor românești din acest domeniu. Iar predictibilitatea ar urma să aibă de suferit.

Guvernul vrea reducerea valorii voucherelor RABLA

Un alt efect negativ ar urma să fie creşterea comerţului cu mașini la mâna a doua importate, iar marea majoritate nu vor fi fiscalizate.

Proiectul ordonanței prevede și că, în cazul casării a două mașini, valoarea voucherului ar urma să fie de 5.000 de lei.

Prima de casare se acordă numai în cazul în care beneficiarul deţine în proprietate autovehiculul uzat pentru o perioadă mai mare de 3 ani.

În 2023, în cazul programului Rabla Clasic, prima de casare a fost majorată la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE