Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încălzirea cu sobe, sursă de poluare în București. Peste trei milioane de români din țară le folosesc pentru a nu îngheța de frig

Odată ce scad temperaturile, senzorii de poluare se înroșesc, din cauza încălzirii locuințelor cu sobe. Peste trei milioane de români încă le folosesc, chiar dacă sunt unul dintre cele mai poluante tipuri de încălzire. Mai mult, nu se arde doar lemn ”curat”, ci și mobilă sau bucăți de tâmplărie, care sunt acoperite cu lacuri și vopseluri. Ministrul Mediului a anunțat că s-ar putea să implementeze în curând programul Rabla pentru sobe.

Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale din UE. Odată cu venirea frigului, indicii de poluare cresc mai mult ca de obicei, dar senzorii nu au tehnologia necesară pentru a identifica și sursa de poluare dintr-o anumită zonă.

Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu: ”Avem în cartierele mărginașe ale Bucureștiului nu cele mai bune surse de încălzire și tocmai de aceea am demarat o acțiune amplă de control pentru a identifica potențialele surse de poluare a aerului înconjurător”.

Expert: ”Aceste sobe sunt mult mai poluante decât orice alt sistem de încălzire”

Bucureștiul are și o procedură de infringement pornită de Uniunea Europeană pentru depășiri constante ale nivelului de poluare admis. Dacă pe timpul verii, principalul poluator este traficul, pe timpul iernii este încălzirea cu ajutorul sobelor.

Oana Neneciu, director executiv al organizației Ecopolis: ”Aceste sobe sunt mult mai poluante decât orice alt sistem de încălzire, inclusiv gaze. Cu cât ardem nu știu, lemn tratat, mobilă, pal, deșeuri de orice tip, cu atât avem un grad al poluării al fumului respectiv mult, mult mai mare”.

Și în această iarnă, peste trei milioane de români își vor încălzi locuințele cu ajutorul sobelor. Chiar și în București există zone în care sobele sunt singura opțiune.

De exemplu, în sectorul 2 din București, sunt zone în care nu există țevi de gaze. Alternativa este încălzirea electrică sau cu lemne. Cea electrică este un lux pe care mulți nu și-l permit.

Elena locuiește aici de peste 20 de ani. Spune că dacă nu aveau soba, copiii stăteau doar sub plapumă în casă.

Elena, locuitor în sectorul 2: ”Mergem printre blocuri și ce aruncă lumea, indiferent de lemn, paturi, ce-o fi, uși, le cărăm noi, le aducem acasă ca să aprindem focul. E foarte greu, vă dați seama”.

Numărul oamenilor care folosesc sobele în București, necunoscut

În București nu se știe câți oameni se încălzesc cu focul din sobe. Însă arderea de mobilă generează de 4000 de ori mai multe particule poluante decât lemnul uscat, conform experților de mediu.

Oana Neneciu, director executiv al organizației Ecopolis: Oamenii trebuie să se încălzească iarna. Adică indiferent cu ce o fac, ei asta trebuie să facă și atunci când nu au posibilități, sigur că ajung să ardă orice tip de material găsesc. Soluția este în primă fază, racordarea la rețeaua de gaz”

Programul ”Rabla pentru sobe”, în planul Ministerului Mediului

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 din București: ”Prima măsură pe care o luăm este să le furnizăm lemne de foc din acelea netratate. Că e important să înțelegem că lemnele tratate provoacă o poluare mult mai mare.

În primăvara următoare urmează să se tragă o țeavă de gaze care este mult mai puțin poluantă decât orice ardere cu lemn sau cu mobilă”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în momentul de față se lucrează la un ghid de finanțare pentru programul ”Rabla pentru sobe”, pentru a înlocui sobele cu variante mai eficiente și mai puțin poluante.

Un studiu realizat în București arată o legătură directă între creșterea numărului de cazuri de boli respiratorii și cardiovasculare și creșterea indicilor de poluare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE