Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă directivă europeană pentru calitatea aerului. Românii a căror sănătate este afectată de poluare vor putea cere despăgubiri

Românii a căror sănătate este afectată de calitatea proastă a aerului, precum cei care suferă de astm, vor putea da statul în judecată ca să ceară despăgubiri. Parlamentul European a votat o directivă în acest sens. România va avea doi ani la dispoziție să implementeze noile cerințe după ce documentul va fi semnat și de Consiliul European. Aproximativ 20.000 de români mor anual din cauza unor probleme de sănătate asociate poluării aerului, arată statisticile.

 Scopul inițiativei este de a crea un mediu mai sănătos pentru cetățenii europeni. Parlamentul European a votat pentru introducerea unor valori mai stricte în privința calității aerului. Acestea se bazează pe recomandările făcute de Organizația Mondială a Sănătății.

Conform indicilor actuali, calitatea aerului a fost una bună în București în ultima săptămână. Însă, dacă noile reglementări ar intra în vigoare de mâine, aerul din Centrul Capitalei nu ar mai fi considerat la fel de curat.

Nicu Ștefănuță, europarlamentar: ”Dacă ai fost afectat, sănătatea ți-a fost afectată, ai dezvoltat o boală de plămâni, cancer doamne ferește, poți să te adresezi justiției. Pe un drept de acționare în justiție. Și poți să fii despăgubit. Așadar, dacă ești din București, Cluj, unde calitatea aerului e proastă, te poți duce și spui în tribunal copilul meu are astm, eu am embolie pulmonară și mai știu eu ce. Și te vor despăgubi.”

În București există peste 1,5 milioane de mașini

Conform ultimelor estimări, în București avem peste 1,5 milioane de mașini. Experții în mediu susțin că 60% din poluare provine din trafic. De asemenea, europarlamentarii susțin că România pierde peste șase miliarde de euro în fiecare an, din cauza impactului pe care poluarea îl are asupra sănătății populației.

Oana Neneciu, expert specializat în poluare: ”Avem un infringement pentru că monitorizăm prost calitatea aerului. Prost și foarte prost. Și atunci nu putem să comentăm cu exactitatea de unde vine poluarea. Putem spune că traficul este o mare parte a problemei. Dar partea cea mai serioasă ține de încălzirea rezidențială.”

 Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că românii vor primi vouchere pentru a scăpa de sobele vechi. Conform celui mai recent sondaj, în jur de 40% dintre români se încălzesc iarna la sobă.

Mircea Fechet,  ministrul Mediului: ”Am discutat cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu și ne pregătim să inițiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficiență 20% sau 25% acele sobe foarte vechi și să le înlocuim, acordând o finanțare ușoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficiență energetică, adică peste 90% eficiență.”

Datele arată că Sofia, Atena, Zagreb și Varșovia sunt singurele capitale din Uniunea Europeană unde calitatea aerului este mai scăzută decât în București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE