Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poluarea aerului ne afectează sănătatea chiar și înainte de a ne naște. Cazuri de avorturi spontane din cauza noxelor

Poluarea aerului ne afectează sănătatea chiar și înainte de a ne naște, dar și pe tot parcursul vieții, arată un studiu realizat de Imperial College London (ICL). Cercetătorii au avertizat despre cât de dăunătoare pot fi particulele fine (PM 2.5), vizibile doar la microscop deoarece sunt de până la 100 de ori mai subțiri decât un fir de păr uman, și noxele produse de autovehicule, relatează Euronews.com.

Oamenii de știință spun că deocamdată nu a fost stabilit un prag de la care particulele PM2,5 devin dăunătoare pentru sănătate, însă avertizează că ar putea fi afectați chiar și cei care locuiesc în suburbiile cele mai puțin poluate ale Londrei.

"În timp ce principalele date privind impactul poluării aerului asupra sănătății se concentrează asupra numărului de decese premature, impactul mai puternic este evidențiat în contribuția poluării aerului la apariția bolilor cronice", arată autorii studiului.

Acest lucru ne afectează calitatea vieții și poate genera costuri mari pentru societate din cauza nevoii suplimentare de asistență medicală și socială, mai precizează oamenii de știință. De asemenea, poluarea ne afectează capacitatea de a învăța, a munci și de a contribui la societate.

Cum ne afectează poluarea aerului sănătatea

Autorii cercetării au analizat date din 35.000 studii realizate în ultimii 10 ani de instituții precum Organizația Mondială a Sănătății, Colegiul Regal al Medicilor și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, pentru a crea o imagine de ansamblu asupra modului în care poluarea de afectează viața, de la dezvoltarea din pântece și până la sfârșitul vieții.

Potrivit studiului, poluarea aerului este una dintre cauzele pentru scăderea numărului de spermatozoizi. În timpul sarcinii, s-a constatat că dăunează dezvoltării fătului. De asemenea, poluarea poate provoca avorturi spotane, iar bebelușii pot avea o greutate mică la naștere.

În copilărie, poluarea poate provoca astm și poate împiedica dezvoltarea plămânilor. De asemenea, ar putea afecta sănătatea mentală, tensiunea arterială și capacitățile cognitive.

De-a lungul vieții, aerul poluat crește probabilitatea de deces prematur din cauza cancerului, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor cronice.

Potrivit autorilor studiului, cea mai importantă constatare este cea legată atât de impactul poluării aerului asupra sănătății creierului - inclusiv asupra sănătății mintale și a demenței - cât și de impactul asupra sănătății la începutul vieții.

"Ambele sunt costuri semnificative, dar necuantificate în prezent, pentru societate și economie", au precizat oamenii de știință, potrivit sursei citate.

Raportul a fost comandat de autoritățile regiunii Greater London, în contextul în care Guvernul britanic a lansat o consultare privind strategia sa privind calitatea aerului.

În 2018, autoritățile sanitare a estimat că, în Marea Britanie, până la 43.000 de persoane mor anual din cauza aerului poluat. În cazul în care nu sunt luate măsuri, Regatul Unit ar putea pierde 21 de miliarde de euro (aproape 19 miliarde de lire sterline) până în 2035.

Ella Adoo-Kissi-Debrah, o fetiță de doar nouă ani, a murit în Marea Britanie, iar cauza decesului ei a fost poluarea aerului. Ea a murit în 2013 după ce a suferit un atac de astm din cauza gazelor de eșapament din trafic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE