Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Poluarea aerului, cauza deceselor a 1.200 de copii şi adolescenţi în Europa, anual

Un studiu al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) arată că poluarea aerului provoacă moartea prematură a cel puţin 1.200 de copii şi adolescenţi în fiecare an în Europa, chiar dacă tendinţa este una de îmbunătăţire.

Poluarea reprezintă principalul risc de mediu pentru sănătatea minorilor şi reduce speranţa de viaţă a acestora, potrivit acestui studiu ce acoperă aproximativ 30 de ţări de pe continent, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

"Poluarea aerului cauzează peste 1.200 de decese premature pe an în rândul tinerilor sub 18 ani din Europa şi creşte semnificativ riscul de îmbolnăvire mai târziu în viaţă", scrie AEM în raportul său.

"În pofida progreselor înregistrate în ultimii ani, nivelurile mai multor poluanţi atmosferici cheie continuă să depăşească nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special în Europa Centrală şi de Est, precum şi în Italia", subliniază AEM.

Câmpia Padului din Italia, zonele apropiate de marile centrale electrice pe cărbune, precum şi oraşele mari din centrul şi estul continentului se remarcă, în mod regulat, prin calitatea proastă a aerului. Mai multe ţări europene, inclusiv Regatul Unit sau Ucraina, nu fac parte din studiu, sugerând că bilanţul continental ar putea fi mai grav.

Potrivit unui alt raport publicat de AEM în luna noiembrie, cel puţin 238.000 de persoane - din toate categoriile de vârstă - au murit prematur în 2020 în Europa din cauza poluării aerului în ţările membre ale agenţiei (Uniunea Europe.

Cu toate acestea, situaţia europeană rămâne în general mai bună decât cea înregistrată în alte regiuni de pe glob.

Poluarea aerului este cauza a şapte milioane de decese premature anual în lume

Conform OMS, poluarea aerului este cauza a şapte milioane de decese premature anual în lume, un bilanţ apropiat de cel al deceselor cauzate de fumat sau de o alimentaţie necorespunzătoare. Câteva sute de mii din totalul acestor decese se referă la copii sub 15 ani, potrivit organizaţiei ONU.

Aceste bilanţuri îngrijorătoare au determinat OMS, în septembrie 2021, să stabilească limite mai restrictive pentru principalii poluanţi ai aerului, pentru prima dată din 2005.

Cea mai gravă poluare a aerului provine în primul rând de la particulele fine, care pătrund adânc în plămâni. Urmează dioxidul de azot (NO2) şi ozonul (O3), potrivit agenţiilor de sănătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE