Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Asigurarea obligatorie PAD se scumpește. Avertismentul PAID: ”Patru din cinci locuințe nu au niciun fel de asigurare”

Primele pentru asigurările obligatorii pentru locuințe cresc începând de duminică. Tot de acum, proprietarii clădirilor cu risc seismic, așa numitele clădiri cu bulină, vor putea încheia polițe de asigurare facultative. Iată ce schimbări au apărut în legislație.

Prima pentru asigurarea locuințelor situate în imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă se mărește de la aproximativ 100 de lei la 130 de lei.

Pe de altă parte, pentru asigurarea locuințelor cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din chirpici, primele rămân la același nivel: aproximativ 50 de lei.

Schimbări minore ar putea apărea însă pentru că sumele asigurate vor fi exprimate tot în lei și nu în euro, așa cum se întâmpla până acum. O altă schimbare suvenită în legislație este aceea că proprietarii clădirilor cu bulină vor putea încheia asigurări facultative.

În plus, asigurarea obligatorie se va putea emite și pentru perioade mai lungi de un an, dar numai în multiplu de 12 luni. Nu există un termen maxim, deci locuințele vor putea fi asigurate și pe cinci sau zece ani, cu plata anuală a primei de asigurare.

Ce riscuri acoperă asigurarea obligatorie PAD și ce amendă riscă cei care nu o încheie

Polițele obligatorii acoperă pagubele provocate de cutremure, alunecări de teren şi inundaţii. Doar una din cinci locuințe este însă asigurată, probabil și pentru că amenzile sunt destul de mici: între 100 și 500 de lei.

Ce preț are asigurarea obligatorie PAD. Reprezentant PAID: ”Să nu uităm că 130 de lei înseamnă trei pachete de țigări

În direct la Euronews România, Cosmin Tudor, director de dezvoltare al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a explicat că prețul asigurării obligatorii (PAD) este unul modic.

Să nu uităm că 130 de lei înseamnă trei pachete de țigări și prețul în continuare este unul modic. Este exact modelul de funcționare al acestei asigurări obligatorii care este un model de incluziune socio-economică. Oricine poate să-și permită această asigurare”, a spus Tudor.

Mai multe asigurări obligatorii, încheiate după cutremurul puternic din Turcia

”Odată cu acel cutremur din Turcia au început să crească ușor vânzările, nesemnificativ însă. După cutremurul din Gorj, care a avut loc ulterior, în 14 februarie, aproape că s-a dublat ritmul de emitere.

Din păcate, acest ritm dublat a ținut maximum două săptămâni, după care lucrurile au revenit la normal. E drept că s-au încheiat mai multe polițe anul acesta față de anul trecut, dar într-o perioadă foarte scurtă. Acum, ritmul este similar cu cel al anului trecut, cu mici diferențe”, a mai precizat directorul de dezvoltare al PAID.

Lipsa informării, motivul pentru care românii nu cumpără asigurarea obligatorie a locuinței

Bineînțeles că există și o lipsă de educație financiară la nivelul întregii populații, dar în special o lipsă de informare.

Cei mai mulți proprietari de locuințe nu știu că există un mecanism de protecție financiară care este asigurarea și foarte mulți dintre ei nu știu că există o obligativitate pentru asigurarea obligatorie”, a mai precizat reprezentantul PAID.

Cosmin Tudor a amintit că sistemul de asigurare din România e format din doi pași: un pas obligatoriu și un pas facultativ.

”Pasul obligatoriu este acest PAD care este o minimă protecție și doar pentru riscurile de dezastru natural: cutremur, alunecare de teren și inundație.

Orice risc în plus am vrea să fie acoperit și orice sumă asigurată peste acea 100.000 de lei, acei 20.000 de euro, va trebui să apelăm pentru asta la o poliță facultativă care completează polița obligatorie”, a precizat el.

Directorul PAID a evidențiat că românii sunt expuși riscului de sărăcie deaorece ”după un dezastru, fondurile necesare reconstrucției nu există în lipsa asigurării

”Doar asigurarea poate să-i aducă aceste fonduri, pentru că ajutoarele de stat sunt doar ajutoare de urgență care au valori foarte mici.

Patru din cinci locuințe în momentul de față nu au niciun fel de asigurare. Ei sunt cei care suferă în momentul în care se întâmplă un dezastru.

După cutremurele din Gorj, noi am despăgubit peste cinci milioane de euro în condițiile în care am contribuit la reparația, refacerea și reconstrucția a peste 3.000 de locuințe.

În condițiile în care în județul Gorj, gradul de cuprindere în asigurare era de sub 10%. După cutremur a ajuns la 12%”, a mai spus directorul de dezvoltare al PAID.

Cine verifică dacă proprietarii de locuințe au încheiat asigurarea obligatorie PAD

”Conform legii, Primăriile trebuie să verifice dacă proprietarii de locuințe au sau nu au acestă poliță. Verificarea se face automat online.

Primarii au acces cu username și parolă, securizat, la toată baza de date aferentă UAT pe care o coordonează. Se pot vedea acolo locuințele asigurate.

Există obligația Primăriei de a trimite înștiințări. Odată cu modificările intrate în vigoare ieri. Există un calendar precis prin care Primăriile trebuie să facă aceste înștiințări o dată la șase luni, începând cu 15 ianuarie 2024”, a mai explicat directorul de dezvoltare al PAID.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE