Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlanda cumpără din Israel sistemul de apărare antirachetă ”Praştia lui David''. Investiție de peste 300 de milioane de euro

Israelul a semnat un acord prin care va livra Finlandei sistemul de apărare antirachetă ''Praştia lui David”. Contactul are o valoare de 317 milioane de euro, a anunţat duminică Ministerul Apărării israelian, transmite DPA.

Sistemul ''Praştia lui David'' este utilizat pentru a intercepta rachetele cu rază medie şi lungă de acţiune, conform Agerpres. Este dezvoltat în comun de Ministerul Apărării israelian, Departamentul Apărării al SUA şi producătorul Rafael Advanced Defense Systems.

Ce este și cum funcționează sistemul ”Praştia lui David”

”Praștia lui David” a intrat în dotarea Armatei Israelului în anul 2017 și a fost folosit prima oară în luptă în iulie 2018. Reprezentanții IDF susțin că acest sistem reprezintă o soluție eficientă pentru apărarea împotriva rachetelor cu rază lungă de acțiune, a rachetelor de croazieră, precum și a forțelor militare desfășurate pe front.

Sistemul balistic este conceput pentru a fi unul modular și are în componență un centru de gestionare, o serie de interceptori, un radar pentru detectare şi monitorizare, precum şi sisteme de control al armelor.

Finlanda şi Suedia au decis să ceară aderarea la NATO după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. Finlanda a fost admisă în NATO pe 4 aprilie acest an, devenind al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE