Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 37. Tancurile au încercuit principalul spital din Gaza. Netanyahu respinge apelurile pentru încetarea focului

Armata israeliană a încheiat operațiunea de încercuire a orașul Gaza, considerat principalul avanpost al organizației militante Hamas din regiune. „Armata operează în inima orașului”, spune premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Pe străzi, se dau lupte violente cu militanții Hamas.

De asemenea, avioane de luptă israeliene au lovit ''infrastructuri teroriste'' din Siria după tiruri lansate din acest teritoriu spre partea din Golan anexată de Israel, a anunţat duminică Armata israeliană, relatează AFP.

"Recent, ca răspuns la atacul de ieri (sâmbătă) spre Înălţimile Golan, avioane de luptă au lovit infrastructuri teroriste din Siria", a indicat armata într-un comunicat.

Sumar:

  • Organizația ”Medici fără frontiere” a avertizat că pacienții și personalul medical din Gaza sunt "blocați în spitale bombardate” și a cerut "Guvernului israelian să înceteze acest asalt necruțător asupra sistemului de sănătate din Gaza".
  • Armata israeliană a anunțat că va ajuta duminică la evacuarea bebelușilor blocați în spitalul Dar al-Shifa din Gaza, a precizat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.
  • Doi bebeluși prematuri au murit din cauza întreruperilor de curent la spitalul al-Shifa, a anunțat sâmbătă organizația Physicians for Human Rights Israel. De asemenea, viața altor 37 de bebeluși prematuri este în pericol.
  • Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat moartea a încă cinci soldați israelieni în Fâșia Gaza. Armata israeliană a declarat că 46 de persoane au fost ucise de la începutul operațiunilor sale terestre în această regiune.

Urmărește evenimentele din ziua ziua 36 a războiului Israel-Hamas.

12/11/2023 , 15:22

Benjamin Netanyahu vrea demilitarizarea Fâșiei Gaza. ”Hamas a pierdut practic controlul asupra nordului”

Luptele s-au intensificat și în tabăra de refugiați Shati din nordul Fâșiei Gaza, a anunțat Armata israeliană. Aripa militară a Hamas a publicat pe rețelele de socializare înregistrări video cu militanții palestinieni care luptă împotriva trupelor israeliene.

Premierul israelian exclude orice posibilitate de încetare a focului, chiar dacă presiunile externe în acest sens sunt uriașe. Oficialul de la Tel Aviv a menționat, într-o intervenție TV, că vrea demilitarizarea Fâșiei Gaza și păstrarea controlului asupra regiunii după încheierea conflictului. Poziția guvernului de la Tel Aviv privind administrarea regiunii după conflict contravine însă soluțiilor propuse de SUA și țările arabe, care consideră că regiunea ar trebui să treacă sub controlul Autorității Palestiniene.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului: ”Armata israeliană a finalizat încercuirea orașului Gaza, operează în inima orașului, se află în preajma spitalului Shifa. Au eliminat mii de teroriști, inclusiv comandanți de rang înalt și mulți ucigași care s-au numărat printre cei care au condus teribilul masacru din sâmbăta blestemată din 7 octombrie. Hamas a pierdut practic controlul asupra nordului Fâșiei Gaza. Nu mai are niciun loc sigur în care să se ascundă”

Netanyahu avertizează gruparea Hezbollah. ”Intrarea în război va schimba soarta Libanului”

Premierul israelian a repetat apelul către gruparea libaneză Hezbollah, susținută militar de Iran, să nu se implice în război. “Va fi cea mai mare greșeală. Intrarea în război va schimba soarta Libanului”, a avertizat șeful guvernului de la Tel Aviv. Pe de altă parte, liderul Hezbollah a anunțat că militanții libanezi vor continua să atace Israelul și că dispun de noi rachete și drone cu o putere de distrugere și mai mare.

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah: În ultimele zile am asistat la un nou val de amenințări din partea lui Netanyahu, Gallant, Gantz și a altora la adresa Libanului. Motivul acestor amenințări este nivelul lor ridicat de îngrijorare cu privire la ceea ce se întâmplă pe acest front (frontul libanez) și la extinderea acestuia în termeni de cantitate, calitate și profunzime. Bineînțeles, vom continua în această direcție și cu aceeași performanță”.

Între timp, din cauza luptelor violente, mii de palestinieni fug din nordul Fâșiei Gaza. Majoritatea oamenilor merg pe jos sau în căruțe trase de cai și măgari.

12/11/2023 , 15:08

Gruparea Hezbollah din Liban a lansat rachete spre nordul Israelului. Mai mulți civili, răniți

Membrii grupării Hezbollah din Liban au lansat duminică rachete antitanc spre nordul Israelului. Mai mulți civili au fost răniți în urma atacului, a anunțat Armata israeliană care a ripostat cu focuri de artilerie.

O persoană este în stare critică, iar alte trei-cinci au fost rănite, a precizat un purtător de cuvânt al serviciului de ambulanţă israelian. De asemenea, mai multe automobile din zona lovită au luat foc, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Liderul organizaţiei şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat sâmbătă că frontul deschis contra nordului Israelului va rămâne activ.

Organizaţia Hezbollah, inamică declarată a statului israelian, şi-a intensificat atacurile cu rachete către partea de nord a Israelului mai ales după 7 octombrie.

Armata israeliană a ripostat aerian, terestru şi naval împotriva poziţiilor grupării Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, peste 11.000 de oameni şi-au pierdut viaţa ca urmare a acestei riposte. 

12/11/2023 , 12:41

Semiluna Roșie Palestiniană: ”Criza umanitară din Gaza și din regiunea de nord s-a agravat dramatic”

Armata israeliană a continuat bombardamentele în noaptea de sâmbătă spre duminică în Fâșia Gaza. Forțele terestre au dus lupte cu membrii grupării Hamas în apropierea celui mai mare spital din teritoriu regiune, conform Euronews.com.

Potrivit oficialilor din domeniul sănătății, mii de medici, pacienți și oameni strămutați sunt blocați, din lipsă de electricitate și de provizii.

Israelul a anunțat că va deschide un coridor de evacuare care va permite oamenilor să plece de la spitalele Shifa, Rantisi și Nasser, a anunțat purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene (IDF).

De asemenena, Societatea Semilună Roșie Palestiniană a anunțat că spitalul al-Quds din Fâșia Gaza nu mai funcționează. ”Oprirea serviciilor este cauzată de epuizarea combustibilului disponibil și de întreruperea energiei electrice".

”Criza umanitară din Gaza și din regiunea de nord s-a agravat dramatic, odată cu escaladarea atacurilor militare israeliene. Printre acestea se numără asediul țintit și privarea de ajutor pentru spitale, ceea ce a dus la închiderea acestora.

Societatea Semilună Roșie Palestiniană consideră comunitatea internațională și semnatarii celei de-a patra convenții de la Geneva răspunzători pentru prăbușirea completă a sistemului de sănătate și pentru condițiile umanitare dezastruoase care rezultă din aceasta”, se arată într-un comunicat al Societății Semilună Roșie Palestiniană, citat de The Guardian.

Într-un discurs televizat sâmbătă, premierul Benjamin Netanyahu a respins numeroasele apelurile internaționale pentru o încetare a focului, în cazul în care nu vor fi eliberați toți cei aproape 240 de ostatici capturați de Hamas în urma atacurilor violente din 7 octombrie care au dus la declanșarea războiului.

Sâmbătă, armata a indicat că două proiectile trase din Siria au căzut în zone nelocuite ale Golanului şi că sirenele de avertizare pentru rachete au sunat în regiune.

Israelul a bombardat de asemenea Siria vineri dimineaţa după ce o dronă s-a prăbuşit peste o şcoală în staţiunea israeliană Eilat (sud), a anunţat armata israeliană. Israelul "pune pe seama regimului sirian responsabilitatea pentru orice act terorist ce ar proveni de pe teritoriul său (sirian)", a adăugat armata.

Israelul a cucerit o parte din Golan în timpul războiului arabo-israelian din 1967 înainte de a anexa acest teritoriu în 1981. Această anexare nu este recunoscută de ONU.

Schimburi de focuri au loc în mod repetat şi la graniţa dintre Israel şi Liban, pe fondul războiului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas în Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE