Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iran cere țărilor musulmane să declare Armata Israelului drept ”organizație teroristă”

Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a cerut statelor musulmane să califice Armata israeliană drept ”organizație teroristă” din cauza operațiunii armate pe care o desfășoară în Fâșia Gaza. Apelul a fost lansat de liderul de la Teheran, sâmbătă, cu ocazia summitului extraordinar comun islamico-arab de la Riad, relatează agențiile France Presse şi Reuters, citate de Agerpres.

În discursul pe care l-a susținut în fața liderilor arabi și musulmani reuniți la Riad, Raisi a făcut un apel la ţările musulmane să se pregătească să-i "înarmeze pe palestinieni" dacă "crimele de război" ale Israelului continuă.

"Armata israeliană trebuie să fie recunoscută ca organizaţie teroristă", a declarat preşedintele iranian în timpul reuniunii de urgenţă a Ligii Arabe şi Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI) consacrată războiului dintre Israel şi Hamas.

Gruparea Hamas este susținută de Iran care o consideră drept o ”mişcare de eliberare”. În schimb, organizația palestiniană este clasificată drept una teroristă, mai ales de Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană.

"Acum, când organizaţiile internaţionale au devenit inutile, trebuie să jucăm un rol", a adăugat liderul iranian, potrivit sursei citate.

Iranul vrea ca statele musulmane să rupă toate relațiile cu Israelul

De asemenea, Ebrahim Raisi a îndemnat țările musulmane ”să rupă toate relaţiile politice şi economice” cu Israelul, pe care Iranul nu îl recunoaşte.

"Nu există altă cale decât să se reziste în faţa Israelului, sărutăm mâinile Hamas pentru rezistenţa ei împotriva Israelului", a spus Raisi în discursul său.

În plus, președintele iranian a solicitat ”un boicot comercial împotriva regimului sionist, în special în sectorul energetic”.

Ebrahim Raisi critică în termeni duri Statele Unite

Mai mult, liderul iranian a acuzat din nou Statele Unite că sunt "principalul partener" al Israelului "în aceste crime".

"America a intrat de fapt direct în război trimiţând nave" în estul Mediteranei, a spus Ebrahim Raisi.

La cinci săptămâni de la izbucnirea războiului dintre Israel și gruparea Hamas, aproape 1.200 de persoane au fost ucise în partea israeliană, potrivit autorităţilor, şi peste 11.000 în Gaza conform Ministerului Sănătăţii al Guvernului Hamas.

Vizita lui Ebrahim Raisi la Riad este prima în Arabia Saudită de la anunţul făcut în martie privind restabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, care au fost întrerupte timp de şapte ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE