Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul Israel-Hamas, ziua 36. Sistemul de sănătate din Fâșia Gaza, în colaps. Jumătate dintre spitalele din regiune sunt închise

Sistemul de sănătate din Fâșia Gaza este în colaps, iar armata Israelului ar trebui să înceteze bombardamentele asupra spitalelor și unităților umanitare. Apelul a fost făcut de către Organizația Internațională Crucea Roșie, care a precizat că sunt atacate chiar și spitalele pentru copii. Între timp, Israelul acuză Hamas că folosește unele dintre spitalele în scopuri militare. 

Unele spitale din regiune continuă să mai funcționeze doar datorită eforturilor lucrătorilor medicali, a avertizat Crucea Roșie și Organizația Mondială a Sănătății. Pe lângă medicamente și apă, lipsește și combustibilul fără de care generatoarele, ambulanțele și vehiculele ce distribuie ajutoare nu pot funcționa. 

Marwan Jilani, director general al Societății Semiluna Roșie din Palestina: ”Eram pregătit să informez Consiliul cu privire la lipsa critică de combustibil, alimente și apă. Dar, sincer, preocuparea noastră cea mai mare este acum amenințarea directă la adresa vieții tuturor celor răniți și bolnavi.”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, de la începutul ostilităților dintre Israel și organizația militantă Hamas au fost nu mai puțin de 250 de atacuri asupra unităților medicale din Fâșia Gaza și Cisiordania. În prezent, jumătate dintre cele 36 de spitale din Fâșia Gaza nu funcționează. 

Urmărește evenimentele din ziua 35 a războiului Israel-Hamas.

11/11/2023 , 17:15

Armata Israelului anunță pauze ”tactice” în lupte și coridoare de evacuare din Fâșia Gaza

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) le-au transmis locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza că vor pune dispoziție, sâmbătă, două coridoare de evacuare sigure care duc spre sudul regiunii, timp de câteva ore, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

"Activităţile militare" vor fi oprite între orele 10:00 şi 14:00 (08:00 şi 12:00 GMT) în "scopuri umanitare", a anunţat IDF pe platforma de socializare X (fosta Twitter).

Reprezentanții IDF au precizat că vor fi suspendate ”tactic” activităţile militare timp de câteva ore în tabăra de refugiaţi Jabalia pentru a le permite civililor să fugă şi de acolo.

"Pentru siguranţa dumneavoastră, vă rugăm să vă alăturaţi sutelor de mii de locuitori care s-au mutat în sud în ultimele zile", a scris un purtător de cuvânt al Armatei în limba arabă pe X.

11/11/2023 , 15:45

Erdogan vrea un armistițiu permanent pentru Fâșia Gaza

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că ar trebui organizată o conferință internațională de pace pentru a fi identificată o soluție permanentă la conflictul dintre Israel și palestinieni.

11/11/2023 , 15:08

Emmanuel Macron cere oprirea focului în războiul Israel-Hamas

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Israelul trebuie să oprească bombardamentele din Fâșia Gaza și uciderea civililor. De asemenea, liderul de la Elysée a condamnat acțiunile ”teroriste” ale grupării Hamas și a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să intensifice demersurile diplomatice pentru încetarea focului.

11/11/2023 , 14:22

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite critică Israelul

Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, a declarat că Israelul este responsabil de ”crimele comise împotriva poporului palestinian”, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.

În cadrul summitului extraordinar comun islamico-arab de la Riad, prințul moștenitor a cerut încetarea imediată a operațiunilor militare și eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza.

La rândul său, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a evidențiat că palestinienii se confruntă cu un ”genocid fără precedent” și a cerut Statelor Unite să exercite presiuni asupra Israelului pentru a opri operațiunea militară din Fâșia Gaza.

Liderii care participă la summitul extraordinar comun islamico-arab de la Riad sunt așteptați să condamne în termeni duri campania Israelului în Gaza și să ceară oprirea strămutării forțate a palestinienilor din această zonă, potrivit agenției Reuters.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, și președintele Siriei, Bashar al-Assad, care a fost primit înapoi în Liga Arabă la începutul acestui an, se numără printre oficialii care vor participa la reuniune.

11/11/2023 , 11:51

Armata israeliană spune că a preluat controlul asupra a 11 posturi militare ale Hamas în Gaza

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au transmis sâmbătă că au preluat controlul asupra a 11 posturi militare din Fâşia Gaza de la începutul campaniei terestre, potrivit Agerpres.

IDF a raportat, de asemenea, că a atacat mai multe tuneluri şi presupuşi terorişti pe teritoriul palestinian peste noapte, în timp ce marina a lovit depozitele de arme Hamas vineri seara.

Tirurile de rachete din Gaza în sudul Israelului au continuat sâmbătă, cu sirenele de raid aerian sunând într-o comunitate de frontieră din apropierea Fâşiei Gaza.

Războiul din Gaza, aflat acum în cea de-a 36-a zi, a început pe 7 octombrie cu atacurile Hamas asupra Israelului şi bombardamentele ulterioare ale Israelului asupra Fâşiei Gaza.

Israelul şi-a revizuit vineri numărul oficial estimat al morţilor în atacurile din 7 octombrie, scăzând numărul la aproximativ 1.200 de persoane, faţă de estimarea iniţială de peste 1.400.

Campania militară israeliană din Gaza a ucis 11.078 de persoane, majoritatea civili, şi a rănit peste 27.490, conform ultimelor cifre ale Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE