Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Școlile din Fâșia Gaza au fost transformate în adăposturi pentru sute de mii de sinistrați

Școlile din Fâșia Gaza au fost transformate în adăposturi pentru sinistrați. 700 de mii de oameni trăiesc în astfel de clădiri, arată datele Organizaţiei ONU care se ocupă de refugiaţii palestinieni. Școlile supraaglomerate sunt un teren propice pentru răspândirea bolilor infecțioase. Pe lângă pericolul de a se îmbolnăvi, oamenii îndură foame și sete. Jurnalistul Euronews, Nebal Hajjo, a vizitat o școală din Gaza care a devenit casă pentru familii întregi strămutate din cauza războiului. 

O femeie care este profesoară într-o școală din Fâșia Gaza trăiește de o alături de elevii și familiile lor. După ore, sălile de clasă sunt transformate în dormitoare pentru cei mici. 

Osma Tabsh, profesoară: ”Am impresia că e un coșmar, că ce se întâmplă nu e realitate. Cum am ajuns să trăiesc într-o școală, într-o sală de clasă în care obișnuiam să vin în fiecare dimineață și să le predau elevilor, să petrec timpul frumos alături de ei.”

Fiecare refugiat care locuiește în această școală și-a pierdut în război o rudă sau un prieten. Ministerul Sănătății controlat de gruparea Hamas susține că peste patru mii patru sute de copii au murit în bombardamentele israelienilor.

Osma Tabsh, profesoară: ”Sunt deja 31 de zile de când ne adăpostim în școală, de când petrecem aici și zilele, și nopțile. Locuiesc aici nu doar pentru că instituția a fost transformată într-un adăpost pentru localnicii strămutați, ci și pentru că mulți dintre elevii mei au murit, au fost uciși în timpul atacurilor israeliene.”

Nici școlile nu sunt adăposturi sută la sută sigure. Organizațiile umanitare au atras atenția că în timpul luptelor, și astfel de clădiri au fost bombardate. În instituțiile gestionate de ONU, peste 500 de sinistrați au fost răniți și câteva zeci au murit. În plus, în adăposturi nu sunt suficiente provizii de apă și mâncare. 

”Eu și frații mei ne pregăteam să mergem la școală atunci când a început primul bombardament, rachete cădeau peste tot în jur. Atunci, în loc să venim la școală pentru a învăța, ne-am mutat cu traiul aici. Am venit împreună cu toată familia”, spune un elev. 

”Înainte, școala era locul în care învățam să citim. Acum, venim la școală pentru a ne adăposti. Nu avem apă, nu avem electricitate. Viața noastră a devenit foarte dificilă”, a mai mărturisit un altul. 

Victime în rândul civililor au fost înregistrate și în Israel. Iar numeroși civili, printre care copii sau chiar bebeluși, sunt ținuți ostatici în Gaza, susține Israelul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE