Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU: Atacurile Israelului în Gaza trebuie investigate. Un oficial spune că atât Israelul, cât și Hamasul au comis crime de război

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului spune că atacurile Israelului în Gaza ar trebui să fie investigate. Îngrijorarea provine de la numărul mare de victime în rândul civililor din Fâșia Gaza. Oficialul a precizat că atât Israelul, cât și Hamasul au comis crime de război.

Aflat în vizită în Iordania, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a atras atenția că atacurile asupra spitalelor din Gaza au fost deosebit de intense. El spune că există preocupări serioase că aceste bombardamente disporporționate ale israelienilor au încălcat dreptul internațional. Tel Avivul a explicat de mai multe ori că bombardează zone rezidențiale, pentru că teroriștii Hamas se ascund în clădirile spitalelor sau școlilor.

Volker Turck, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului: ”Bombardamentele israeliene extinse asupra Fâșiei Gaza, inclusiv utilizarea armelor explozive cu impact ridicat în zonele dens populate, distrugerea a zeci de mii de clădiri are în mod clar un impact umanitar devastator asupra drepturilor omului. Israelul trebuie să pună capăt imediat utilizării unor astfel de metode și mijloace de război, iar atacurile trebuie investigate.”

Oficialii israelieni spun că nu există o criză umanitară în Gaza

Înaltul oficial al ONU a subliniat că este nevoie urgentă ca Israelul și Hamasul să convină pentru încetarea focului astfel încât în Gaza să ajungă convoaie umanitare, produse alimentare, apă potabilă și bunuri de primă necesitatea de care locuitorii au mare nevoie. În același timp, un oficial israelian a negat că Fâșia Gaza s-ar confrunta cu o criză umanitară. El a precizat că zeci de camioane cu ajutoare intră zilnic în Gaza.

Moshe Tetro, reprezentant al Ministerului Apărării din Israel: ”Știm că civilii din Fâșia Gaza se confruntă cu o situație care nu este deloc ușoară, știm că există multe provocări, multe dificultăți. Dar pot spune că nu există nicio criză umanitară în Fâșia Gaza. Suntem în război. Nu noi am început acest război, Hamasul a făcut-o.”

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a vorbit și despre situația palestinienilor din Cisiordania ocupată. Oficialul ONU a spus că cel puţin 176 de palestinieni, inclusiv 43 de copii şi o femeie, au fost ucişi de la începutul lui octombrie și până acum, în incidente în care au fost implicate forţele de securitate israeliene. După ce teroriștii Hamas au invadat sudul Israelului, autoritățile de la Tel Aviv au arestat în Cisiordania 1.400 de palestinieni, cei mai mulți acuzați că sunt afiliați Hamasului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE