Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan: proclamăm Israelul "stat criminal de război". Tel Aviv își retrage diplomații din Turcia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că țara sa face demersuri pentru a proclama Israelul "stat criminal de război" pentru acțiunile din Gaza. Declarația a fost făcută în timpul unui miting pro-palestinian la Istanbul, la care au participat sute de mii de turci.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: "Sincer, Israelul a comis crime de război timp de 22 de zile. Acum, Israel, te vom proclama în fața lumii ca fiind un criminal de război și ne pregătim pentru asta."

Legăturile diplomatice dintre Turcia și Israel

Ca răspuns, Israelul reevaluează relațiile diplomatice cu Turcia.

Israelul a anunțat sâmbătă că își recheamă diplomații din Turcia din cauza "declarațiilor tot mai dure" venite din partea guvernului de la Ankara, scrie AP.

Anterior, Israelul și-a retras diplomații din Turcia din motive de securitate. Dar ministrul israelian de Externe Eli Cohen a declarat pe X că a acum a recurs la această măsură pentru o reevaluare a legăturilor dintre Turcia și Israel.

Eli Cohen, ministrul israelian de Externe: "Având în vedere declarațiile grave venite dinspre Turcia, am ordonat întoarcerea reprezentanților diplomatici de acolo pentru a efectua o reevaluare a relațiilor dintre Israel și Turcia."

Turcia și Israelul și-au numit ambasadorii în țările respective anul trecut, deschizând un nou capitol în relațiile diplomatice, după ani de tensiuni. În 2018, Turcia și-a retras ambasadorul din Israel și l-a dat afară pe ambasadorul Israelului pentru a protesta față de uciderea a zeci de palestinieni în timpul protestelor de la granița cu Gaza.

Declarația lui Cohen a sugerat o mișcare care ar putea rupe legăturile diplomatice recent restabilite între cele două țări.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a declarat că în cadrul unei anchete deschise în 2021 privind presupusele crime din teritoriile palestiniene s-ar putea analiza acuzațiile de crime de război din actualul conflict dintre Israel și Hamas.

Erdogan găsește vinovate țările occidentale

Erdogan a dat vina și pe țările occidentale pentru decesele palestinienilor și a spus că acestea nu au făcut eforturi pentru a împiedica Israelul să intre în Fâșia Gaza.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: "Occidentul are cea mai mare responsabilitate pentru masacrul din Gaza. Pentru că Israelul nu ar putea face niciun pas fără ei. Dacă ar face-o, nu ar supraviețui trei zile, s-ar prăbuși."

Și ministrul turc de externe a făcut apel la Israel "să țină cont de apelul Turciei la pace". El a avertizat că în caz contrar, violențele împotriva regimului de la Tel Aviv ar putea crește.

Hakan Fidan, ministrul turc de externe: "Dacă Israelul vrea să fie în pace și în siguranță, trebuie să respecte dreptul palestinienilor de a trăi în propriul stat, pe propriul pământ. Dacă Israelul nu face acest lucru, se va afla într-un mediu și o spirală a violenței din ce în ce mai mare."

Erdogan nu este însă la primul atac la adresa Israelului.

Reacția inițială a lui Erdogan la războiul dintre Israel și Hamas a fost destul de discretă. El a îndemnat ambele părți să pună capăt ostilităților.

Ulterior, el a afirmat că gruparea Hamas nu este o organizație teroristă.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: "Hamas nu este o organizație teroristă, este un grup de eliberare, «mujahedini» care duc o luptă pentru a-și proteja pământurile și poporul.”

Erdogan a folosit un termen în arabă pentru a-i descrie pe Hamas drept cei care luptă pentru credința lor.

Președintele turc a fost un critic deschis al modului în care Israelul îi tratează pe palestinieni de la venirea sa la putere în 2003.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE