Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Speriați și disperați, palestinienii jefuiesc centrele de aprovizionare cu ajutoare administrate de ONU

Din prea multă disperare, palestinienii pătrund cu forța în depozitele de alimente din sudul și centrul Fâșiei Gaza, a anunțat UNRWA, agenția ONU din Gaza.

„Ordinea publică începe să se prăbușească” în Fâșia Gaza, avertizează oficialii ONU

Palestinienii strămutaţi din nordul teritoriului Fâşiei Gaza (în centru şi în sud) au luat cu ei saci cu făină, sticle de ulei şi pungi de linte şi zahăr, printre altele, din depozitele şi centrele de distribuire ale UNRWA.

Adulți și copii, care au cărat în spate cât au putut.

„Oamenii sunt înspăimântaţi, frustraţi şi disperaţi”, a spus Thomas White, directorul pentru operaţiunile UNRWA în Gaza, potrivit Agerpres.

VEZI GALERIA
11 imagini

Sursa foto: Profimedia

Deplasarea masivă din nordul Fâșiei Gaza spre sud a pus presiune asupra comunităților. Unele familii au primit chiar și 50 de rude într-o singură gospodărie.

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a vorbit, duminică, despre o prăbuşire a „ordinii publice” în Fâşia Gaza, la o zi după jefuirea depozitelor şi centrelor de distribuire a ajutoarelor alimentare pe care le administrează.

„Mii de persoane au intrat în mai multe depozite şi centre de distribuire ale UNRWA în centrul şi sudul Fâşiei Gaza”, se arată într-un comunicat al agenţiei a ONU.

„Este un semn îngrijorător că ordinea publică începe să se prăbuşească după trei săptămâni de război şi un asediu strict asupra Fâşiei Gaza”, a adăugat și directorul pentru operaţiunile UNRWA în Gaza.

Ajutorul umanitar care intră în Fâșia Gaza este insuficient

De obicei, raţiile alimentare sunt distribuite celor mai nevoiaşi dintre refugiaţi.

„Aprovizionarea pe piaţă se epuizează, iar ajutorul umanitar care intră în Fâşia Gaza cu camioane venind din Egipt este insuficient. Necesităţile populaţiei sunt enorme, chiar dacă ne referim doar la stricta supravieţuire, în timp ce ajutorul pe care îl primim este puţin şi incoerent”, a adăugat White.

„Puţin peste 80 de camioane” cu ajutoare au sosit în Gaza pe la Rafah de când a început livrarea acestei asistenţe umanitare în 21 octombrie.

„Sistemul actual al convoaielor este sortit eşecului. Foarte puţine camioane, procese lente, inspecţii stricte, aprovizionări care nu corespund necesităţilor UNRWA şi ale altor organizaţii caritabile şi, mai ales, interdicţia continuă asupra carburanţilor, toate acestea constituie o reţetă pentru un sistem în faliment”, a mai adăugat reprezentantul organizației internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE