Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zece morți și aproape 80 de răniți în Fâșia Gaza. Atacurile continuă

Forţele israeliene au continuat să bombardeze Fâşia Gaza, iar gruparea armată Jihad Islamic să tragă rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de sâmbătă.

Este cel mai grav access de violență locală de la războiul de anul trecut, potrivit Agerpres.

La ora locală 04:30, alertele la raidurile aeriene şi loviturile israeliene s-au diminuat, cel puţin temporar.

Bilanțul victimelor

Înainte de această ultimă secvenţă nocturnă, armata israeliană estimase că a ucis 15 luptători ai Jihadului Islamic în loviturile sale care au început vineri după-amiază. Atacurile au vizat în special locuri de fabricare a armelor. Ministerul Sănătăţii de la Gaza a raportat zece morţi, „printre care o fetiţă de cinci ani”, şi 79 de răniţi.

Este cea mai gravă confruntare între statul evreu şi organizaţiile armate din Fâşia Gaza de la războiul de 11 zile din mai 2021, care a dus la 260 de morţi de partea palestiniană, printre care combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităţilor locale.

Peste 100 de rachete lansate

Brigăzile Al-Quds, aripa armată a Jihadului Islamic, au spus că au lansat vineri peste 100 de rachete spre teritoriul israelian ca prim răspuns la atacurile israeliene care l-au ucis unul dintre liderii grupării, Taysir al-Jabari.

În Israel, sirenele de alarmă continuă să sune în localităţile din sud, dar nu au fost identificate victime sau pagube în urma tirului de rachete, a informat armata.

S-au tras 70 de proiectile dinspre Fâşia Gaza, dintre care 11 au aterizat în interiorul enclavei palestiniene aflate sub blocada israeliană.

Restul rachetelor au fost interceptate de scutul antirachetă israelian sau au căzut în zone nelocuite din Israel.

Egiptul depune eforturi pentru mediere

Egiptul, un intermediar istoric între Israel şi grupurile armate din Fâşia Gaza, depune eforturi să stabilească o mediere şi ar putea primi sâmbătă o delegaţie a Jihadului Islamic. Diplomaţia egipteană anunţase anterior că poartă discuţii „susţinute pentru a calma situaţia şi a salva vieţile şi bunurile”.

Statul evreu a prezentat aceste raiduri ca pe un „atac preventiv” împotriva Jihadului Islamic, la câteva zile după arestarea unui lider al organizaţiei din Cisiordania ocupată care a stârnit temeri de acţiuni ca represalii, a afirmat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Richard Hecht.

Jihadul Islamic, o organizaţie considerată teroristă de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană, a acuzat statul evreu că „a declanşat un război”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE