Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA și Israel, angajament în privința Iranului: „Nu trebuie să obțină arme nucleare”

Președintele american Joe Biden și prim-ministrul israelien Yair Lapid au semnat joi o declarație comună în care se angajează să prevină Iranul să obțină capacități nucleare, însă cei doi au poziții convergente atunci când vine vorba de modul cel mai potrivit de a împiedica Teheranul să o facă.

La conferința de presă comună avută cu președintele american la Ierusalim, premierul statului evreu a anunțat că Israelul va acționa militar dacă Iranul nu își oprește programul atomic, însă Biden a militat pentru soluția diplomatică. Pe cealaltă parte, Teheranul a susținut mereu că în spatele cercetărilor nu sunt mize militare, ci doar civile.

„Cuvintele nu-i vor opri, domnule președinte. Diplomația nu îi va opri. Singurul lucru care va opri Iranul este să știe că, dacă va continua să-și dezvolte programul nuclear, lumea liberă va folosi forța. Singura modalitate de a-i opri este să punem pe masă o amenințare militară credibilă", i-a transmis Lapid lui Biden.

Abordarea președintelui american este însă calea dialogului. Joe Biden crede cu tărie în resuscitarea acordului internațional menit să împiedice Iranul să construiască o armă nucleară, strategie pe care Israelul nu o îmbrățisează.

„Astăzi, am discutat împreună și despre angajamentul american de a se asigura că Iranul nu va obține niciodată o armă nucleară. Acesta este un interes vital de securitate atât pentru Israel, cât și pentru Statele Unite și aș adăuga și pentru restul lumii. Continui să cred că diplomația este cea mai bună modalitate de a obține acest rezultat și vom continua să cooperăm cu Israelul pentru a contracara alte amenințări din partea Iranului în întreaga regiune, inclusiv sprijinul pentru terorism, programul de rachete balistice care continuă și livrarea de arme către teroriști și interpuși, precum Hezbollah”, a precizat președintele Statelor Unite. 

„Israelul vrea pace și crede în pace”

Liderul israelian a continuat apoi prin a saluta turneul de patru zile al președintelui american în regiune și a transmis un mesaj de pace „tuturor națiunilor din regiune”, „inclusiv palestinienilor”.

„De aici, din Ierusalim, capitala eternă a statului Israel, veți călători în Arabia Saudită. Vizita dumneavoastră în Arabia Saudită este importantă pentru Israel și pentru întreaga regiune, pentru securitatea noastră și pentru viitorul și prosperitatea Orientului Mijlociu. 

Transmitem împreună cu dumneavoastră tuturor națiunilor din regiune, inclusiv, desigur, palestinienilor, un mesaj de pace. Israelul vrea pace și crede în pace. Nu vom ceda niciodată un centimetru din securitatea noastră. Suntem obligați să fim precauți la fiecare pas. Dar oricărei țări, oricărei națiuni care dorește pace și normalizare cu noi, îi spunem: Ahlan wa sahlan, Shalom, bine ați venit", a declarat premierul Israelului.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, care supraveghează programul nuclear iranian, Teheranul este tot mai aproape de a obține material nuclear ce poate fi folosit la arma atomică. Statul islamic susține, însă, că nu vrea să fabrice arme nucleare, ci are doar scopuri „științifice și industriale”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE