Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasadorul Israelului, David Saranga, la final de misiune: Românii sunt foarte generoşi. Orice faceţi, faceţi cu generozitate

Ambasadorul Israelului, David Saranga, îşi încheie misiunea în România. Acesta spune că nu este un moment uşor pentru că se simte legat de țară, de oameni, de istoria şi de tradiţiile româneşti. Pentru el, România pe care a găsit-o la preluarea mandatului de ambasador este "altă ţară" faţă de cea în care a fost în urmă cu 25 de ani.

"Societatea românească e total diferită de societatea pe care eu am cunoscut-o acum 20 de ani. Generaţia tânără este o societate europeană sută la sută. Pentru mine este ca şi cum am venit într-o ţară nouă, ştiind istoria şi tradiţia şi limba, dar ca şi cum este o ţară nouă. România, în ochii mei, s-a schimbat cu 180 de grade de România pe care am cunoscut-o atunci", a declarat David Saranga, într-un interviu acordat Agerpres.

Ambasadorul a vorbit despre relaţia sa cu România, situaţia din Orientul Mijlociu și diplomaţia digitală

"Plecarea niciodată nu este ceva uşor. Nu este uşor fiindcă este o perioadă care se termină, o perioadă foarte frumoasă care se termină, o perioadă de patru ani cu multe activităţi şi, din acest motiv, nu este uşor. M-am legat de ţara voastră, m-am legat de oameni, m-am legat de istoria, de tradiţia României şi din acest motiv nu este uşor. Pe de altă parte, plecarea este un nou început şi, fiind o persoană optimistă, văd şi această parte plină", a spus diplomatul despre plecarea din țara gazdă.

David Saranga a mai fost la post în România, exact acum 25 de ani. De altfel, acela a fost primul său mandat în calitate de diplomat.

"Vă dau un exemplu. Când a apărut această poziţie de ambasador în România, când eu am venit aici, erau cam 20 de persoane care au vrut să vină aici ca ambasador şi când eu plec sau când lumea a ştiut că plec eu, am primit zeci de telefoane - de la ambasadori din toată lumea sau de la diplomaţi - care m-au întrebat despre acest post. De ce? Pentru că lumea vrea să vină în România. Am crezut că o să fie uşor pentru mine să primesc acest post de ambasador în România, fiind în România în trecut, ştiind limba, fiind senior diplomat şi erau mulţi care au vrut acest post. Aşa că, astăzi, lumea ştie că România este o ţară bună pentru activitatea diplomatică, mă refer pentru un diplomat israelian, şi lumea ştie că nu e un loc unde e pedepsit cineva, dimpotrivă, e un loc în care premiezi pe cineva", a precizat acesta cu privire la cum este privită România de către diplomații care vor să plece la post.

România de acum versus România din comunism

"Este o altă ţară. E o altă ţară. În primul rând, societatea românească e total diferită de societatea pe care eu am cunoscut-o acum 20 de ani. Generaţia tânără este o societate europeană sută la sută. Pentru mine este ca şi cum am venit într-o ţară nouă, ştiind istoria şi tradiţia şi limba, dar ca şi cum este o ţară nouă. România, în ochii mei, s-a schimbat cu 180 de grade de România pe care am cunoscut-o atunci", spune David Saranga despre imaginea României pe care a cunoscut-o la prima sa misiune și imaginea din ultimii ani.

Diplomatul a vorbit și despre Vadim Tudor și România Mare, cu care a luat contact la prima sa experiență diplomatică în România. În ceea ce privește discursul antisemit, el a precizat că "extremiști sunt peste tot", inclusiv în Israel, însă este important cum reacționează societatea împotriva acestor mesaje de ură și împotriva derapajelor de extremă dreaptă.

Potrivit acestuia, "Guvernul român, societatea românească, persoane publice din România au reacţionat cum trebuie, exact cum trebuie, împotriva acestui mesaj de ură, împotriva acestui fenomen extremist. Şi aşa se judecă sau aşa se ştie despre o societate - cum oficialităţile şi cum societatea reacţionează". Oficialul a mai spus că există într-adevăr voci, însă minoritare, care susțin mesajul antisemit, însă "asta se întâmplă peste tot. Din acest motiv am zis că este important ce face sau cum reacţionează România oficial".

Muzeul Memoriei Holocaustului

"Este un proiect al Guvernului României, care este bine văzut din partea Israelului şi din partea comunităţii evreieşti mondiale. Aş fi vrut să văd că proiectul se va desfăşura mai repede şi în orice întâlnire această întrebare e acolo şi întotdeauna mi-au promis oficialităţile de la voi că în curând lucrurile se vor întâmpla", a precizat ambasadorul despre proiectul muzeal.

Ambasadorul a spus că va veni la inaugurarea muzeului și, cu umor, a precizat că va reveni să vadă și locuri pe care nu le-a văzut.
"Îmi place să mă întorc la locurile pe care le ştiu şi le iubesc şi unde ştiu lumea. Aşa că fără nicio îndoială o să mă mai întorc."

Dacă ar fi să fie ghid prin România, David Saranga nu ar ezita să recomande Sinaia, Brașov și Delta Dunării

"De exemplu, alaltăieri am fost la Sighişoara şi am pus o plachetă cu distanţa până la Ierusalim de la Turnul cu Ceas. Şi, dacă un prieten vine pentru trei zile, nu pot să îl iau până la Sighişoara. Atunci facem Bucureşti - Sinaia - Braşov şi ne întoarcem la Bucureşti. Aşa poate să vadă puţin din Munţii Carpaţi şi din oraş. Dacă cineva are cinci zile, atunci mergem mai departe. Dar dacă trebuie să recomand ceva, atunci zona Deltei, Delta Dunării, care este unică şi diferită de orice ştim şi cunoaştem noi. Nu sunt multe locuri în lume ca Delta Dunării. Al doilea este Bucovina, cu peisaje frumoase şi cu oameni simpli şi primitori, Maramureş, zona Braşov - Bran - Rucăr, care este o zonă superbă, zona Horezu, Mănăstirea Horezu. Acolo m-am concentrat, locurile respective le-am vizitat de mai multe ori", a spus Saranga.

Cum vede Israelul situația din regiunea Orientului?

"Situaţia în zona noastră e îngrijorătoare. Punct. În primul rând din cauza Iranului. Ce vrea să facă Iranul în zonă - încercarea Iranului de a avea capacitatea nucleară, că nu mai respectă JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) cerut de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică - este îngrijorător. Faptul că Iranul a oprit camerele de supraveghere de la instalaţiile nucleare este foarte frustrant, dar nu doar frustrant, ci şi foarte îngrijorător. Acesta este un element. Al doilea element este reprezentat de componentele extremiste din regiune, din jurul Israelului, începând cu Hamas, în Fâşia Gaza. Doar anul trecut au fost trase rachete din Gaza spre Tel Aviv, Ierusalim, spre centre ale oraşelor israeliene. Mai este şi Hezbollah, cu capacitatea de 150.000 de rachete care pot ajunge în Tel Aviv. Da, este o zonă foarte complicată şi periculoasă. Acestea fiind spuse, în ultimii doi ani, de la semnarea acordurilor Abraham, vedem că ţările arabe moderate, alături de Israel, care înţeleg ameninţarea care vine din partea Iranului, din partea extremismului, sunt pe aceeaşi lungime de undă: Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Israel, Egipt, Maroc, Iordania - toţi înţelegem şi cooperăm, pentru că înţelegem că există un potenţial mare în ceea ce priveşte cooperarea economică. Pe de o parte dorim să cooperăm datorită beneficiilor economice, iar pe de altă parte înţelegem cu toţii ameninţările Iranului în regiune", a răspuns diplomatul.

Cu cine ar putea să negocieze Israelul în conflictul cu palestinienii?

"O să explic simplu: Israelul este dispus să se aşeze la masa negocierilor, fără precondiţii. Aşezările pot fi, de asemenea, pe masa negocierilor. Dar să spunem că mâine ne aşezăm să negociem cu preşedintele Abbas. Va oferi (ce se negociază - n.r.)? Poate spune "nu sunt responsabil pentru ce se întâmplă în Gaza". Pentru că nu este responsabil pentru ceea ce se întâmplă în Gaza. Cu cine ar trebui să ne aşezăm să vorbim? Bine, să vorbim. Abu Mazen (Mahmoud Abbas), să vorbim, dar tu nu reprezinţi toată naţiunea palestiniană. El nu poate intra în Fâşia Gaza, nu are influenţă acolo. Asta în primul rând. În al doilea rând, mă întreb dacă preşedintele Abbas doreşte să facă concesii şi să negocieze. Până acum a refuzat. De asemenea, trebuie să subliniez că, în primul rând, pacea este bună pentru Israel, pentru că avem mai mult de pierdut. Şi când spun că avem mai mult de pierdut vă explic: când eşti o ţară prosperă, cu o economie puternică, când ai un sector IT puternic, dacă există teroare ai mult de pierdut", a explicat David Saranga.

Fără partener de dialog?

"Şi ştiu că noi vrem pace şi ştiu că, de fiecare dată când am avut un partener cu care am putut negocia, la final am făcut toate concesiile necesare pentru a obţine pacea. Înseamnă că avem nevoie de un partener de dialog. Din nefericire, acum nu avem acest partener şi nu doar noi spunem asta că nu avem un partener. Şi SUA, Europa, acum nimeni nu spune OK, faceţi concesiile. Facem concesiile, dar după negociere sau după discuţii. Dar dacă cineva nu vrea să stea la discuţii cu tine este puţin cam dificil", mai precizează diplomatul despre dialogul cu palestinienii.

Ce va face David Saranga odată întors în Israel?

"O să fiu directorul Diviziei de Diplomaţie Digitală. În ultimii an, Israelul şi Ministerul israelian de Externe au unul dintre cele mai bune sisteme de diplomaţie digitală. Pe de altă parte, am propria experienţă, fiind unul dintre primii diplomaţi israelieni care au folosit social media în scopul diplomaţiei publice, în 2009, 2010, în perioada în care am fost la New York. Sunt foarte mulţumit de această nouă poziţie, iar scopul este nu doar să folosim social media pentru a transmite un mesaj. Asta fac toate ţările. Provocarea principală este să ne gândim unde vrem să fim în cinci ani. Tehnologia se schimbă foarte repede, iar noi vrem să fim în fruntea diplomaţiei publice şi a tehnologiei. Iar combinaţia dintre cele două este crucială. Sunt noi lumi în care vrem să pătrundem, de exemplu, tot ce este legat de metavers, care este viitorul şi cum am fost primii pe social media - Twitter, Facebook, Instagram - sper că vom fi primii şi legat de aceste noi tehnologii", a răspuns oficialul israelian.

Care este cuvântul preferat al diplomatului în limba română și în ebraică?


Diplomatul spune că nu s-a gândit, însă dorule este cuvântul său preferat. În ceea ce privește limba ebraică, David Saranga spune că generos descrie cel mai bine poporul român.

"Românii sunt foarte generoşi. Orice faceţi - faceţi cu generozitate. Când iubiţi pe cineva, iubiţi cu toată inima, când puneţi pe cineva la masă, e masa plină, cadourile sunt mari. Sunteţi foarte generoşi. Generozitatea este ceva ce, pentru mine, reprezintă România. Şi aşa aş descrie poporul român."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE