Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Satelitul care va monitoriza emisiile de dioxid de carbon ale marilor poluatori, lansat în spațiu

Compania canadiană specializată în monitorizarea emisiilor GHGSat a lansat sâmbătă, prima oară, un satelit cu scopul de a detecta emisiile de dioxid de carbon de la instalații precum uzinele pe cărbune și oțelăriile, relatează Euronews.com.

Satelitul ”Vanguard” (Avangardă, trad.) a fost lansat de la baza forței aeriene Vandenberg din California, au precizat reprezentanții companiei GHGSat.

Tehnologia spațială a început să fie folosită tot mai mult pentru a trage la răspundere industriile poluante deoarece contribuie la schimbările climatice.

Datele colectate de GHGSat sunt disponibile pentru a fi vândute marilor poluatori din industrie care vor să își reducă emisiile, precum și Guvernelor și oamenilor de știință.

Vanguard se va baza pe rețeaua tot mai mare de sateliți care detectează deja coloanele de metan, un gaz cu efect de seră invizibil care este dificil de detectat deoarece tinde să se scurgă dintr-o serie de surse, inclusiv conducte, situri de foraj și ferme.

Cum sunt monitorizate din spațiu emisiile de dioxid de carbon

Dioxidul de carbon reprezintă aproape 80% din emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activitățile umane din SUA și tinde să pătrundă în atmosferă din surse industriale de mari dimensiuni, cum ar fi centralele electrice.

Sateliții care monitorizează dioxidul de carbon în atmosferă nu se concentrează în prezent asupra emisiilor la nivelul instalațiilor, au explicat experții GHGSat, potrivit sursei citate.

Datele colectate de satelitul Vanguard vor putea fi folosite la fundamentarea practicilor comune de monitorizare și măsurare a emisiilor de dioxid de carbon, a afirmat Stephane Germain, directorul general al companiei GHGSat, cu sediul la Montreal.

"De cele mai multe ori, ceea ce găsim este o combinație de măsurători directe și estimări - prin urmare, va acționa ca o validare faptul că avem o măsurare directă a întregii instalații de la un satelit”, a declarat Germain într-un interviu.

Informațiile transmite de sateliți au arătat deja că emisiile de metan sunt în general mai mari decât se estima, iar Germain consideră că același lucru ar fi valabil și în cazul dioxidului de carbon.

Informațiile vor contribui la consolidarea acurateței datelor guvernamentale privind emisiile și a modelării științifice și vor îmbunătăți calitatea rapoartelor privind gazele cu efect de seră pentru investitori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE