Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comunitățile de energie, soluția pentru un viitor verde. Până în 2050, peste 50% din energia produsă în UE ar putea să provină din comunități

Comunitățile de energie încep să devină din ce în ce mai populare în Uniunea Europeană. Aproape un milion de europeni fac parte din peste 9.000 de comunități energetice. Acestea joacă un rol important în lupta cu schimbările climatice și în atingerea țintelor de zero emisii până în 2050.

Comunitățile de energie sunt un concept nou pentru România, însă nu și pentru Spania. Cum funcționează? Orice grup de oameni poate să întemeieze o cooperativă și să aplice pentru fonduri naționale sau europene. Pentru a fi parte din cooperativă, plătești o sumă de 50 sau 100 de euro pe an. Automat, deții o parte din energia care se produce. Iar când vine vorba de facturi, plătești doar cât consumi, la un preț fix, mult mai mic decât cel al pieței. Mai mult, depinzi doar de vânt și soare, nu de o companie care isi modifica preturile dupa propriile interese.

Giuseppe are 37 de ani și locuiește în Vic, în regiunea Osona. S-a implicat în crearea comunității de energie încă de la început.

Giuseppe Porta, inginer: „În acest orășel practic poți să acoperi nevoile întregului loc. Poți să ai o clădire privată sau publică, a cărui acoperiș să fie acoperit de panouri solare. Mai apoi doar împarți energia cu vecinul. Bineînțeles că este important să ai costuri mai mici, dar este crucial ca energia pe care o folosești să fie generată la mai puțin de doi kilometri de tine. Asta are un impact imens asupra sectorului energetic”.

Autoritățile spaniole susțin astfel de proiecte

În Spania, autoritățile locale susțin astfel de proiecte. Iar acoperișurile clădirilor publice sunt puse la dispoziție pentru astfel de comunități. În schimb primesc o parte din energia pe care o produc.

Ester Coma, Consilier de mediu și tranziție energetică: „Inițial doar i-am ascultat și am zis ok, spuneți-ne ce aveți nevoie pentru a înainta cu acest proiect  Mai apoi, împreună, bineînțeles, am mers la guvern să explicăm autorităților ce vrem să facem”.

La marginea Barcelonei, comunitatea energetică din Viladecans a mers și mai departe.

Jordi Mazon, tehnician: „Avem o monedă locală, legală. O monedă vilawatt este egală cu un euro. Iar oamenii pot să primească aceste monede. Când salvezi energie și când ajuți cu tranziția energetică, oamenii primesc aceste monede. Odată primite ele pot fi folosite la supermarketul local”.

Comunitățile de energie joacă un rol crucial pentru a atinge zero emisii. Peste 50% din energia produsă în Uniunea Europeană ar putea să provină din astfel de proiecte până în 2050. Comunitatea a strâns peste două milioane de euro pentru a cumpăra această turbină. O investiție care a meritat tot efortul, spun ei. Comunitatea produce energia și o dă mai departe.

Pere Masana, primar Pujalt: „Acest model permite localnicilor să investească, să aibă profit de pe urma investiției lor și să se bucure de o energie verde. Aici partenerii de proiect primesc partea lor de profit și apoi mai este și satisfacția de a putea consuma energie curată”.

Maria Prado, expertă în energie, Greenpeace Spania: „Să faci parte dintr-o astfel de comunitate are un impact imens asupra mediului. Înseamnă că fiecare kilowatt de energie pe care îl folosești acasă reprezintă energie pură, curată. Nu folosești energie care poluează cu emisii care încălzesc planeta”.

România a transpus directiva pe ultima sută de metri

Uniunea Europeană susține astfel de proiecte, motiv pentru care a și dat o directivă în acest sens în 2019. Oricine poate să creeze astfel de comunități. România a transpus directiva pe ultima sută de metri la sfârșitul anului 2022. 

Andrei Crăciun, Coordonator de campanie Comunități de Energie Greenpeace România: „Acea directivă nu a fost însoțită și de reglementări mult mai concrete, de niște norme de aplicare care să explice oamenilor, distribuitorilor, furnizorilor cum anume pot fi puse în practică astfel de proiecte. Unitățile de energie au nevoie de un cadru care să le permită, unu la mână, să se înființeze și doi la mână să funcționeze”.

Aproape un milion de europeni fac parte din peste 9000 de comunități de energie in Uniunea Europeana. Însă majoritatea se afla in tarile cele mai dezvoltate din Europa. In tarile din estul Europei sunt mai puțin de 150 de astfel de comunități.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE