Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările UE care vor să aibă 100% energie curată până în 2030

Invazia Ucrainei de către ruși a arătat pericolele dependenței Europei de combustibilii fosili importați. Obiectivele de decarbonizare și trecerea la energie din surse regenerabile s-au accelerat în unele țări ale UE, deoarece încearcă să-și reducă dependența ca răspuns la război.

Blocul speră acum să atingă 82% energie curată până în 2030. Dar câteva state din UE accelerează eliminarea treptată a combustibililor fosili, încercând să atingă 100% energie curată până la sfârșitul deceniului, potrivit Energy.

Portugalia

În aprilie, Portugalia a anunțat că își accelerează tranziția energetică, cu scopul de a crește proporția de energie produsă de surse regenerabile în țară la 80% până în 2026 - cu patru ani mai devreme decât era planificat anterior. Obține deja 60% din electricitate din surse curate - una dintre cele mai mari din Europa.

Portugalia nu a depins istoric de gazul rusesc ca multe alte țări europene, bazându-se în schimb pe importurile din Nigeria și SUA. De asemenea, a scos cărbunele la sfârșitul anului 2021, după ce și-a închis ultima sa centrală pe cărbune.

Cea mai mare companie de utilități a națiunii iberice, EDP, își propune să furnizeze 100% energie regenerabilă până la sfârșitul deceniului. Toate acestea fac Portugalia să devină fără combustibili fosili până în 2030, potrivit Ember.

Olanda

Potrivit cercetărilor publicate de experții din industrie Oliver Wyman la începutul acestui an, Olanda este liderul tranziției energetice a Europei. Producția de energie eoliană offshore se va dubla până la sfârșitul deceniului, cu un obiectiv de 150 GW de producție de energie electrică în Marea Nordului până în 2050 - suficient pentru a alimenta 230 de milioane de case europene.

Dar Olanda a suferit unele consecințe după ce Rusia a invadat Ucraina. La începutul acestui an, țara a revenit la utilizarea cărbunelui pentru a compensa penuria din criza energetică.

Deși națiunea vizează 100% energie curată până în 2030, nu toate acestea vor fi din surse regenerabile. În timp ce sursele regenerabile de energie includ surse de energie care se pot completa, cum ar fi eolianul și solarul, energia curată cuprinde toate sursele de electricitate care nu produc emisii de carbon, cum ar fi nuclearul. Țările de Jos au încă un obiectiv ridicat de energie regenerabilă de 97% până la sfârșitul deceniului.

Danemarca

Ca răspuns la războiul din Ucraina, guvernul danez încă plănuiește să elimine treptat gazul natural și să dubleze de patru ori producția de energie solară și eoliană. Deși producția de gaze naturale ar putea crește pe termen scurt pentru a ajuta Europa să se retragă de la combustibilii fosili ruși, țara spune că planurile de a opri producția pe termen lung nu s-au schimbat.

Prin creșterea energiei produse din surse curate, Danemarca speră, de asemenea, să devină un exportator de energie regenerabilă. Până în 2030, țara își propune să producă 100% energie din surse regenerabile.

Austria

În 2021, Parlamentul austriac a introdus Legea de extindere a surselor de energie regenerabilă (EAG). Acesta a stabilit obiectivul ca țara să utilizeze 100% energie electrică din surse regenerabile până în 2030.

Investițiile în jur de 260 de milioane de euro vor duce la un milion de acoperișuri producând energie solară și o creștere a energiei eoliene și hidroelectrice. Vor exista granturi speciale pentru sprijinirea tehnologiilor curate, cu 1 miliard EUR care urmează să fie investit anual în extinderea surselor regenerabile până în 2030.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE