Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În 2025, energiile regenerabile vor detrona cărbunele ca sursă de producţie de electricitate la nivel mondial

Energiile regenerabile vor deveni principala sursă de producţie de electricitate la nivel mondial în 2025, depăşind cărbunele, a estimat Agenţia Internaţională a Energiei în raportul ”Electricity 2024”,  informează agenția France Presse.

Boom-ul energiei fotovoltaice

În acest document, referitor la piaţa electricităţii, Agenția prognozează că ponderea energiilor regenerabile în producţia totală de electricitate va urca până la 37% în 2026 față de la 30% cât a fost în 2023. Această creștere va fi posibilă ca urmare a reducerii costurilor pentru energia fotovoltaică.  Producţia de electricitate pe bază de cărbune ar urma să scadă, în medie, cu 1,7% pe an până în 2026, în principal ca urmare a diminuării utilizării acestui combustibil fosil în China.

Ponderea energiilor regenerabile în producţia totală de electricitate la nivel mondial va urca până la 37% în 2026 față de la 30% cât a fost în 2023.

-Agenția Internațională a Energiei

Producţia globală de electricitate a centralelor nucleare va atinge un nou maxim istoric

De asemenea,raportul indică faptul că producţia de electricitate a centralelor nucleare din întreaga lume este prognozată să atingă un nou maxim istoric. Producţia centralelor nucleare din Franţa îşi va reveni după valorile scăzute din 2022.

Totodată, mai multe centrale din Japonia vor fi repuse în funcţiune, iar noi reactoare vor începe să producă electricitate pe pieţele din China, India Coreea de Sud şi Europa. ”Creşterea rapidă a regenerabilelor şi expansiunea constantă a energiei nucleare urmează să acopere întreaga creştere a cererii globale de electricitate în următorii trei ani”, a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

 Creşterea rapidă a regenerabilelor şi expansiunea constantă a energiei nucleare urmează să acopere întreaga cerere globală de electricitate în următorii trei ani

-Fatih Birol, directorul Agenției Internaționale a Energiei

Renunțarea treptată la combustibili fosili la nivel global

Raportul estimează că ponderea combustibililor fosili în producţia de electricitate se va reduce de la 61% în 2023 la 54% în 2026, ceea ce înseamnă că vor coborî sub pragul de 60% pentru prima dată de la debutul publicării datelor statistice ale Agenției, în anul 1971. În paralel, emisiile globale de carbon ar urma să scadă cu 2,4% în 2024.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE