Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările europene care stabilesc noi recorduri în materie de energie eoliană și solară

Luna trecută, pentru prima dată, energia solară și eoliană a produs mai mult de jumătate din electricitatea Portugaliei, potrivit noilor date furnizate de grupul de reflecție Ember.

În aprilie, sursele regenerabile au atins 51% din producția de electricitate - depășind recordul lunar anterior de 49% din decembrie 2021.

Implementarea puternică a energiei solare, importurile de energie electrică din Spania și cererea mai mică au menținut energia generată de combustibili fosili la doar 24% - în ciuda unei scăderi a energiei hidroelectrice cauzate de secetă, potrivit Euronews Green.

"Pe măsură ce Europa iese dintr-o iarnă de criză, creșterea puternică a energiei eoliene și solare aduce dividende", spune analistul Ember Nicolas Fulghum.

"În această primăvară, energiile regenerabile diminuează deja impactul secetei și al prețurilor ridicate la electricitate în întreaga UE, precum și reducerea emisiilor.

"Ritmul fulminant de desfășurare, în special a energiei solare, promite multe alte recorduri în această vară."

Noua energie solară a ajutat Portugalia să atingă un nivel record

Portugalia însorită a lucrat la infrastructura sa solară în ultimele luni și acum culege roadele.

Anul trecut, țara a instalat 0,9 GW de energie solară fotovoltaică, mărindu-și capacitatea solară cu peste 50%, ajungând la 2,5 GW - suficient pentru a alimenta aproximativ 1 milion de locuințe.

Acest lucru a contribuit la împingerea producției de energie solară la un maxim istoric de 360 GWh în aprilie, un câștig semnificativ față de recordul anterior de 300 GWh în iulie și august 2022.

"Portugalia intră în următoarea etapă a tranziției sale energetice", spune analistul Ember, Matt Ewen.

"Energia eoliană și interconectarea au făcut posibilă eliminarea treptată a cărbunelui de către Portugalia în 2021; acum, energia solară împinge gazul în afara rețelei."

Luna trecută, pentru prima dată, energia solară și eoliană a produs mai mult de jumătate din electricitatea Portugaliei, potrivit noilor date furnizate de grupul de reflecție Ember.

În aprilie, sursele regenerabile au atins 51% din producția de electricitate - depășind recordul lunar anterior de 49% din decembrie 2021.

Implementarea puternică a energiei solare, importurile de energie electrică din Spania și cererea mai mică au menținut energia generată de combustibili fosili la doar 24% - în ciuda unei scăderi a energiei hidroelectrice cauzate de secetă.

"Pe măsură ce Europa iese dintr-o iarnă de criză, creșterea puternică a energiei eoliene și solare aduce dividende", spune analistul Ember Nicolas Fulghum. "În această primăvară, energiile regenerabile diminuează deja impactul secetei și al prețurilor ridicate la electricitate în întreaga UE, precum și reducerea emisiilor.

"Ritmul fulminant de desfășurare, în special a energiei solare, promite multe alte recorduri în această vară."

În ultimele luni, energia solară a fost cea care a făcut treaba cea mai grea în comparație cu alte surse regenerabile portugheze. Pragul de 50 % a fost depășit în ciuda unei producții eoliene relativ modeste.

Între timp, secetele de pe parcursul anului trecut, care au continuat în primăvară, au pus presiune asupra multor țări mediteraneene.

Portugalia a fost ulterior afectată de producția scăzută a centralelor hidroelectrice, iar seceta a avut, de asemenea, un impact asupra producției de energie în Spania și Italia.

Ce alte țări europene bat recorduri în materie de energie regenerabilă?

În această primăvară, energia eoliană și cea solară au atins noi recorduri în multe țări din UE.

Spania, țara vecină, a înregistrat, de asemenea, recorduri istorice de producție de energie solară în aprilie (4,2 TWh, 22% din producția de energie electrică), urmând ca în lunile de vară, când energia solară atinge de obicei cote maxime, să se înregistreze recorduri și mai mari.

Energia eoliană și cea solară combinate au fost, de asemenea, aproape de niveluri record în Spania, reprezentând 46% din energia electrică produsă. Luând în considerare importurile, cele două țări din Peninsula Iberică au acoperit împreună 49% din cererea de electricitate cu aceste două surse regenerabile în aprilie.

Creșterea puternică și performanțele constante ale energiei solare și eoliene au dus la o serie de alte recorduri în țările UE în această primăvară, a dezvăluit Ember.

Suedia a atins un record istoric în luna februarie a acestui an, cu mai mult de un sfert (27 %) din energia electrică provenită din energie eoliană și solară.

În Finlanda, energia eoliană și solară a atins un nivel record de 29% din producție în aprilie.

Belgia a înregistrat, de asemenea, luna trecută, un record istoric în ceea ce privește energia eoliană și solară; sursele de energie curată au atins 2 TWh și au reprezentat 29% din producția de electricitate din această țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE