Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cumpărăm mai mult, risipim mai mult: Fiecare român aruncă la gunoi aproximativ 130 kg de mâncare anual

Fiecare român aruncă aproximativ 130 de kg de mâncare în fiecare an, iar o bună parte din aceasta ajunge la gunoi nedesfăcută, în ambalajul original.

În perioada sărbătorilor de iarnă, când majoritatea frigiderelor sunt mai pline ca niciodată, și risipa alimentară crește pe măsură.

De sărbători avem tendința să cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Pentru a nu arunca mâncarea la gunoi, un prim pas ar fi să mergem la magazin cu lista de cumpărături.

Teodora Iacob, fondator Nature Talks: Trebuie să fac așa un exercițiu și să mă țin cât de mult pot de lista pe care am făcut-o de acasă. Pentru că tentațiile sunt foarte multe, oferta este foarte mare și ține doar de mine să mă temperez puțin.

Cumpărător: Cumpărăm fix, fix ce e pe listă. De-aia și venim cu listă ca să nu facem abuzuri alimentare și pe urmă să avem ce arunca la gunoi.

Cumpărătoare: Nu cumpărăm mai mult decât trebuie. Deci în limita normală.

Cumpărătoare: Cam știu cei din casă care le sunt preferințele și atunci nu mă hazardez în niște oale imense de mâncare ca să nu aruncăm pentru că e păcat.

90% din alimentele aruncate la gunoi provin din mediul urban

Risipa alimentară este o problemă globală, conform Națiunilor Unite, iar peste 90% din alimentele aruncate la gunoi provin din mediul urban.

În România aproximativ 2,5 milioane de tone de mâncare sunt risipite în fiecare an, asta în contextul în care peste 20% dintre români au dificultăți în asigurarea hranei zilnice.

De sărbători, o bună parte din alimente ajung la gunoi

Experții ne sfătuiesc ca de sărbători să fim cumpătați, pentru că realitatea este că o bună parte din bucate ajung la gunoi.

Teodora Iacob, fondator Nature Talks: Cred că pe de-o parte e și acest trecut al nostru istoric, pe vremurile când nu aveam foarte multe lucruri și acum oferta este atât de mare, încât e greu să te abții. Este foarte important să facem o planificare a meselor. Să știm exact în ce zile vom fi acasă, în ce zile mergem în vizite astfel încât să nu gătim foarte mult.

La nivel european, oamenii aruncă la gunoi peste 150 de milioane de tone de alimente în fiecare an. Aproximativ un sfert din acestea nu sunt nici măcar desfăcute din ambalaje.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE