Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cadouri second hand de Crăciun, noul trend în țările din Europa

Din cauza costurilor în creștere din ultimii ani, a luat amploare obiceiul de a face cadouri second hand de Crăciun, în unele țări occidentale, după ce acest trend există deja de ceva timp în Europa de est. Conform Euronews.com, reprezentanții marketplace-urilor second hand se așteaptă la o creștere a vânzărilor în această perioadă. Pe de o parte, astfel de cadouri la mâna a doua pot fi privite și ca "vintage", iar unele astfel de obiecte chiar pot fi de mare însemnătate pentru cei care le primesc.

Cadouri de Crăciun second hand, noul trend european

Tendința acestei reduceri de costuri capătă amploare, după sondajul recent făcut de grupul Adevinta. Sondajul a fost făcut pe un eșantion de 5.000 de persoane din Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda şi Spania, iar 64% dintre ei au spus că iau în calcul achiziția de cadouri second hand. Iar anul trecut, doar 32% dintre consumatorii europeni au recurs la piaţa second hand pentru cumpărăturile de Crăciun.

"Decât să păstreze cadouri nedorite, marketplace-urile le permit consumatorilor să le dea acestor produse a doua viaţă. Și aceasta este o oportunitate de a genera bani în plus în perioada postfestivă, când există presiune în ceea ce privește bugetele", a spus Paul Heimann, director al Adevinta.

În Franţa, potrivit studiilor Cofidis şi CSA Research, consumatorii vor să-şi reducă cheltuielile de Crăciun, iar bugetul mediu a scăzut, în medie, cu 19 euro față de 2022.

Țările din Europa de est apelează mai des la cadouri second hand

Și în unele țări est-europene, în această perioadă a crescut apetitul pentru cadouri la mâna a doua. Un exemplu e Polonia, după cum precizează publicația Rzeczpospolita, care susține că acolo se bat recorduri la vânzări aproape zilnic, din acest punct de vedere. Un sondaj Stem Mark arată că peste 30% dintre polonezi au în plan să cumpere astfel de produse. Printre produsele preferate, cărțile și hainele sunt în top (peste 40%).

O apetență crescută pentru cadouri la mâna a doua a apărut și în Ungaria, potrivit publicației ATV.hu.

"Oamenii caută produse ceva mai ieftine. Asta înseamnă și că, în multe cazuri, ei apelează la produse second hand, iar pe de altă parte, față de cum era până acum, ei se uită mai cu atenție la produsele puţin mai ieftine printre produsele uzate", spune Karoly Szanitter, director al celui mai mare marketplace online din Ungaria.

Tendința de a face economie la banii cheltuiți pentru cadouri există și în Cehia, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Cehă a Băncilor. În 2023, vânzările au crescut cu 30% față de anul trecut. În Cehia, telefoanele sunt printre cele mai căutate produse. Urmează cărțile, dar a crescut și popularitatea produselor electronice printre cadourile second hand preferate.

Dar sondajul scoate la iveală și faptul că unii cehi, într-o proporție mai mică, apelează la împrumuturi pentru cadourile de Crăciun. Cu banii împrumutați, se cumpără mobilă și electronice, în special.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE