Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum să vă protejați împotriva fraudelor de acest Crăciun. Experți: "E perioada perfectă a anului pentru infractori”

Nu lăsați garda virtuală jos în acest sezon festiv dacă nu doriți să fiți ținta hackerilor, a înșelăciunilor și a fraudelor online. Iată cum să vă protejați.

În timp ce o parte a lumii se pregătește pentru aglomerația de sărbători, cumpărând cadouri, pregătindu-se să călătorească, experții avertizează cu privire la o creștere a infracțiunilor cibernetice de sezon.

Potrivit concluziilor companiei de securitate cibernetică Darktrace, atacurile ransomware în perioada sărbătorilor au crescut cu 30% în fiecare an, din 2018 până în 2020, în comparație cu media lunară, potrivit Euronews Next.

Pentru Ed Skoudis, președintele Colegiului SANS Technology Institute, care formează experți în securitate cibernetică, motivele acestei creșteri sunt multiple.

"Sunt atât de multe lucruri pe care le faci în timpul sărbătorilor: petreceri, cadouri, cumpărături, asta și asta.Ai mai puțin timp și mai puțină atenție pentru a fi în gardă, iar infractorii știu acest lucru", a declarat Skoudis pentru Euronews Next.

De asemenea, fluxul de bani din această perioadă face cu adevărat ca sărbătorile de sfârșit de an să fie "momentul perfect al anului pentru infractori", potrivit expertului.

Infractorii cibernetici țintesc atât persoanele fizice, cât și companiile, într-o perioadă în care lipsa de personal face ca firmele "să aibă garda jos", potrivit companiei de tehnologie Proton, axată pe confidențialitate.

Având în vedere că retailerii online prelucrează cantități mari de date, cum ar fi informații despre carduri de credit, infractorii sunt, de asemenea, conștienți că atacurile au șanse mai mari de a obține informații personale care ar putea fi folosite pentru escrocherii, potrivit firmei de tehnologie.

Infracțiuni cibernetice la care trebuie să fim atenți în perioada sărbătorilor

Pe măsură ce cumpărăturile online ajung la paroxismul anual, la fel se întâmplă și cu "confirmările false de comandă de la marile companii de comerț electronic".

În caz de îndoială, experții îi îndeamnă pe utilizatori să se abțină de la a da click pe link-uri.

"Utilizarea unui VPN este cea mai bună protecție pe care utilizatorii o pot avea atunci când se conectează la o rețea WiFi publică (deoarece) va cripta traficul de rețea. Chiar dacă cineva le interceptează datele, tot nu le poate vedea fără să le decripteze", a declarat un purtător de cuvânt al Proton pentru Euronews Next.

Skoudis recomandă, de asemenea, să fie deosebit de atent la clonarea vocii, o tehnică de falsificare care a luat amploare odată cu apariția inteligenței artificiale pentru toți.

"Dacă pot obține un minut sau cam așa ceva din înregistrarea audio a cuiva, pot introduce asta într-o IA și o pot antrena, iar apoi te pot face să spui orice vreau", a spus Skoudis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE