Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Cum fură hackerii conturile de Instagram prin mesaje false. Avertisment al experților IT: ”Nu furnizați altor persoane date de autentificare pentru resetarea parolei”

De Răzvan Mihalașcu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică îi avertizează pe utilizatorii platformei Instagram despre faptul că hackerii încearcă să obțină fraudulos acces în conturi prin intermediul unor mesaje false transmise prin sms, e-mail sau prin rețelele de socializare.

"Atenţie la sms-urile, e-mail-urile sau mesajele primite pe social media din surse necunoscute ori de la numere scurte, care cer autentificarea în contul de Instagram sau resetarea parolei (...) Textul poate părea autentic, pentru că atacatorii încearcă să simuleze faptul că mesajul este transmis chiar de reţeaua socială. Cu toate acestea, Instagram nu foloseşte această metodă pentru resetarea parolei şi nu va trimite niciodată mesaje text pentru acest lucru. Singura modalitate prin care Instagram comunică este prin e-mailuri oficiale sau prin trimiterea unei notificări direct din aplicaţie. Accesarea link-ului de pe dispozitivul mobil pe care sunteţi autentificat în aplicaţia de Instagram poate duce la pierderea accesului la cont, atacatorii având astfel posibilitatea de a schimba parola", explică specialiştii DNSC.

Soluții prin care hackerii să nu-ți spartă contul de Instagram

Experții în siguranța cibernetică le recomandă utilizatorilor rețelei Instagram: evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute, activarea autentificării cu doi factori (2FA) din setările Instagram, menţinerea unei soluţii de securitate instalată pe dispozitive.

În cazul în care au căzut în capcană și au pierdut accesul la cont, utilizatorii trebuie să se adreseze Centrului de Ajutor al Instagram pentru recuperarea acestuia.

DNSC precizează că utilizatorii de internet se pot antrena pentru a detecta şi evita asemenea ameninţări în online, pe site-ul https://sigurantaonline.ro.

Siguranta Online este o campanie de conştientizare la nivel naţional, derulată de DNSC, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată, precum Microsoft România, Bit Sentinel, Attack Simulator, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) şi Dekeneas.

Distribuie

Taguri