Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertisment de la Davos: un eveniment cibernetic catastrofal se va produce în următorii doi ani

Un eveniment cibernetic catastrofal se va produce în următorii doi ani, cred 93% din liderii din domeniul cibernetic și 86% dintre liderii de afaceri, potrivit raportului Global Cybersecurity Outlook 2023, prezentat la Davos.

„Se pregătește o furtună cibernetică”, a declarat Sadie Creese, profesor de securitate cibernetică la Universitatea din Oxford, în timpul unui interviu acordat în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial 2023 de la Davos, Elveția. „Această furtună se pregătește și este foarte greu de anticipat cât de gravă va fi aceasta”, a adăugat el.

Deja, atacurile cibernetice, cum ar fi phishing-ul, ransomware-ul și atacurile DDoS (distributed denial-of-service) sunt în creștere. Cloudflare, o importantă firmă americană de securitate cibernetică, care oferă servicii de protecție pentru peste 30% dintre companiile din Fortune 500, a constatat că atacurile DDoS - care presupun copleșirea unui server cu o avalanșă de trafic pentru a perturba o rețea sau o pagină web - au crescut anul trecut cu 79% față de anul trecut.

Rusia și Coreea de Nord, printre statele suspecte

Există, de asemenea, o preocupare generalizată că, pe fondul creșterii instabilității geopolitice, guvernele își vor spori sprijinul sau implicarea directă în operațiunile cibernetice perturbatoare. Aceasta include, în special, activitățile cibernetice nelegale desfășurate de țări precum Rusia și Coreea de Nord.

„Aceasta este o amenințare globală și necesită un răspuns global și o acțiune consolidată și coordonată. Cheia pentru a câștiga bătălia împotriva criminalității cibernetice este, bineînțeles, să lucrăm împreună pentru a face din aceasta o prioritate dincolo de liniile de falie geopolitice”, a declarat la Davos Jürgen Stock, secretarul general al INTERPOL.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE