Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patru moduri simple pentru protecția datelor personale în mediul online

Având în vedere timpul pe care îl petrecem online, securitatea cibernetică ar trebui să fie o preocupare personală esențială pentru fiecare.

Așadar, iată patru lucruri simple pe care le poți face pentru a-ți proteja datele și dispozitivele împotriva pirateriei informatice.

1. Alege parole puternice

Potrivit unui studiu privind securitatea online din 2019 realizat de Google și Harris Poll, 13% dintre oameni folosesc aceeași parolă pentru toate conturile lor.

Făcând acest lucru, devii vulnerabil în cazul în care datele de identificare sunt divulgate în cazul unei încălcări a securității datelor - și am văzut o mulțime de astfel de încălcări în ultimii doi ani. Pentru a afla dacă ai fost afectat de una dintre aceste breșe, poți verifica pe site-ul: haveibeenpwned.com, introducând e-mailul sau numărul de telefon.

Site-ul va efectua o căutare printre încălcările publicate. Dacă adresa de e-mail apare în listă, schimbă imediat parola.

De exemplu, Centrul Național de Securitate Cibernetică (National Cyber Security Centre - NCSC) recomandă combinarea a trei cuvinte aleatorii.

În ciuda unor controverse, cel mai simplu mod de a ține evidența diferitelor autentificări este de a utiliza un manager de parole. Chiar dacă nicio soluție nu este 100% sigură, un manager de parole îți va permite să ai diferite parole puternice și să le păstrezi pe toate criptate.

Ar trebui să îți schimbi parolele în mod regulat?

Agenția franceză de securitate cibernetică spune că schimbările frecvente obligatorii duc, de fapt, la un nivel mai scăzut de securitate a parolelor. Prin urmare, nu mai recomandă companiilor să solicite schimbarea regulată a parolelor pentru utilizatorii de bază (spre deosebire de administratorii IT).

2. Protejează-ți tranzacțiile cu autentificarea cu doi factori

Autentificarea cu doi factori, după cum sugerează și numele, combină utilizarea unei parole cu o altă metodă care poate fi un mesaj text, o aplicație sau o identificare biometrică.

NCSC recomandă utilizarea acesteia pentru activitățile cu "impact ridicat", cum ar fi transferul de bani sau adăugarea detaliilor cardului de credit.

Da, autentificarea cu doi factori poate necesita ceva mai mult timp, dar oferă o plasă de siguranță suplimentară în cazul unei încălcări a datelor.

3. Salvarea datelor prin aplicarea strategiei 3-2-1

Salvarea regulată a datelor ar trebui să fie un reflex. Ea poate fi utilă în cazul unei defecțiuni hardware sau al unui virus. De asemenea, te va face mai puțin vulnerabil la atacurile ransomware, care au crescut vertiginos în ultima vreme.

Poți salva copiile de rezervă pe un dispozitiv de stocare extern pe care îl poți păstra separat de computer sau în cloud. Experții recomandă aplicarea strategiei 3-2-1: trei copii ale datelor, pe două tipuri diferite de stocare, cu o copie stocată într-o locație diferită. Dar chiar și o singură copie este mai bună decât niciuna.

4. Actualizează software-ul

Actualizările regulate aduc patch-uri de securitate, precum și noi caracteristici de securitate, spune NCSC. Un patch este o corecție a unei lacune de securitate care a fost descoperită de la lansarea software-ului.

A fi la curent cu actualizările este poate cel mai simplu pas de făcut, deoarece poate fi automatizat pe majoritatea dispozitivelor.

Sfat bonus: Investește într-un ecran de confidențialitate pentru ecranul computerului tău

Această opțiune este relevantă dacă lucrezi în mod regulat în public. Acesta constă într-o piesă polarizată care restricționează unghiul de vizualizare între 30 și 60 de grade și costă, de obicei, sub 50 de euro pentru un ecran de laptop.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE