Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Probleme de securitate pentru Apple. Vulnerabilitățile de care profită hackerii pentru a controla iPhone și alte dispozitive

Compania americană Apple a avertizat că există grave vulnerabilități de securitate pentru iPhone, iPad și Mac care ar permite hackerilor să preia controlul total asupra acestor dispozitive.

Apple a anunțat miercuri că este la curent cu datele unui raport potrivit ”această problemă ar putea fi exploatată în mod activ”.

Compania americană a făcut publice, miercuri, două rapoarte despre problemele de securitate, deși subiectul nu a intrat decât în atenția publicațiilor din domeniul tehnologiei, scrie The Guardian.

Problemele de securitate ale Apple, speculate de hackeri. Ce modele de iPhone și dispozitive inteligente sunt afectate

Specialiștii în securitate cibernetică le recomandă utilizatorilor să-și actualizeze dispozitivele. Este vorba despre Iphone 6S și modele mai noi, a cincea generație iPad, toate modelele de iPad Pro și iPad Air 2, precum și computerele Mac cu sistem de operare MacOS Monterey. De asemenea, hackerii speculează și vulnerabilitățile de securitate ale unor modele de iPod.

Din cauza acestor probleme, hackerii ar putea obține ”acces total la dispozitiv” în așa fel cât să poată ”rula orice cod ca și cum ar fi utilizatorul” telefonului, a explicat Rachel Tobac, director executiv al companiei SocialProof Security, pentru sursa citată.

Cei care ar trebui în mod deosebit să-și actualizeze sistemul de operare sunt persoanele publice, precum activiști sau jurnaliști care ar putea deveni ținta unor acțiuni de spionaj, a mai spus Tobac.

Apple nu a dezvăluit câți utilizatori sunt afectați de această vulnerabilitate.

Potrivit The Guardian, compania israeliană NSO Group, specializată în depistarea de spyware, a ajuns cunoscută în urma identificării unor astfel de probleme de securitate, de care profită pentru a infecta smartphone-uri, în așa fel încât să sustragă date și să-și supravegheze victimele în timp real.

NSO Group a fost inclus pe lista neagră de către Departamentul de Comerț al SUA. Programele sale de spionaj au fost folosite în Europa, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină împotriva jurnaliștilor, dizidenților și activiștilor care militează pentru respectarea drepturilor omului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE