Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum colectăm corect deșeurile din casă

În fiecare zi folosim multe ambalaje de plastic sau de hârtie despre care știm că trebuie să le reciclăm. Dacă am băut un suc știm foarte bine în ce coș trebuie aruncat. Dar ce se întâmplă cu bateriile, cu șamponul sau cu deodorantul? Specialiștii spun că toate pot colectate și reciclate, dar haideți să vedem cum facem asta corect, într-un nou episod din campania Reciclăm să ne salvăm.

Cum reciclăm corect

Vin sărbătorile, așa că este un moment bun să facem ordine în frigider. De exemplu, folia de la cașcaval sau mezeluri o voi curăța bine și o voi arunca la plastic, iar dacă sunt și resturi care poate s-au stricat, le pun la coșul rezidual. La fel fac și cu mâncarea gătită, carnea, lactatele sau ouăle întregi. Nu le pun la biodegradabil, pentru că astfel de produse ar putea să aducă dăunători la compost. La coșul biodegradabil merg cojile de fructe, legume, zațul de cafea și chiar și cojile de ouă.

Recipientele pentru gel de duș, șampon sau cremă, le spăl bine înainte de a le pune la plastic. E important ca acestea să ajungă cât mai curate la reciclare și să nu murdărească și alte produse. Înainte să-l arunc la gunoi, mă asigur că sprayul deodorant este gol. După care el merge la coșul pentru metal.

La fel fac și cu fixativul sau orice alte sprayuri de acest tip. Mă asigur că sunt goale înainte de a le arunca. Ele pot să conțină substanțe inflamabile care să fie periculoase.

Batistele sau șervețelele de hârtie le aruncăm la biodegradabil. Ele se pot transforma în compost chiar dacă sunt folosite. În schimb dischetele demachiante, vata, șervețelele umede sau tampoanele merg la coșul rezidual. Acestea sunt murdare, contaminate și nu pot fi reciclate alături de alte produse.

Ce fac cu becurile sau cu bateriile?

Produsele de curățenie, acetona, vopselele, toate le spălăm cât de bine putem și le punem la coșul rezidual. Chiar dacă recipientele sunt din plastic sau metal ele pot să conțină în continuare substanțe periculoase. Ideal ar fi să le ducem la un centru de aport voluntar, adică locul unde se colectează astfel de deșeuri, însă doar câteva orașe din România au astfel de centre momentan.

Resturile de ceramică sau porțelan se aruncă tot la coșul de rezidual. La cel pentru sticlă merg doar sticlele sau borcanele intacte și curate.

Iar sticlele din plastic le adun separat. Dacă au simbolul SGR, adică semnul pentru garanție returnare pe etichetă, înseamnă că am plătit 50 de bani în plus pentru fiecare dintre ele. La sfârșitul săptămânii le duc la colțul blocului, la magazin și le returnez. Astfel îmi recuperez și banii.

Bateriile nu le arunc la gunoi, ci le colectez separat într-o cutie și le duc înapoi la orice magazin care le colectează separat.

La fel fac și cu becurile. Dacă sunt sparte, pot să le arunc la coșul rezidual. Dacă nu, le păstrez separat și când merg la cumpărături le returnez la magazinele care le acceptă. Bateriile și becurile pot să conțină substanțe periculoase, de aceea nu este bine să le punem împreună cu alte deșeuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE