Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeile rome, cele mai discriminate grupuri din UE. Aproximativ 80% din populația romă trăiește în pragul sărăciei

Aproximativ 80% din populația romă din Europa trăiește în sărăcie. Experții spun că asta înseamnă că majoritatea se confruntă cu discriminare, marginalizare și segregare. Iar când vine vorba de piața muncii, doar aproximativ 40% dintre romi și-au găsit un loc de muncă în Uniunea Europeană. În cazul femeilor rome, situația arată și mai rău.

Peste un milion de romi își ascund identitatea

Teama de discriminare. Acesta este motivul pentru care, conform studiilor, peste un milion de romi își ascund identitatea în România. Institutul Român pentru Evaluare și Strategie ne arată că 70% dintre români nu au încredere în romi, iar asta provoacă reacții negative. Iar când vine vorba de femeile rome, ele reprezintă una dintre cele mai discriminate categorii din societate.

Experții care lucrează cu femei rome ne spun că accesul acestora la sistemul de sănătate sau educație este de multe ori limitat. Nu mai departe de anul trecut, o femeie a născut pe trotuar, în fața unui spital, pentru că în unitatea medicală nu a primit atenția de care avea nevoie.

Anca Nica, reprezentant asociația E-Romnja: „Din păcate, acest fenomen este foarte răspândit. Situația femeilor rome nu doar în România, ci în Europa este una una foarte, foarte gravă. Femeile sunt nevoite de multe ori să-și ascundă identitatea pentru că nu vor să fie tratate urât. Dacă nu ai norocul să ai o piele care să nu fie foarte închisă, nu prea ai cum să ascunzi lucrul acesta. Și da, de multe ori multe dintre ele se izolează, nu se mai duc.”

Conform Agenției Uniunii Europene pentru drepturi fundamentale, aproape jumătate dintre romi s-au simțit discriminați din cauza etniei. Anca Nica are 38 de ani și și-a dedicat viața pentru a ajuta alte femei rome. Mai ales că ea însăși s-a lovit de prejudecățile altora.

Anca Nica, reprezentant asociația E-Romnja: „Mi-aduc aminte când am plecat într-o deplasare de muncă într-o altă țară și am plecat cu femei rome tradiționale. Cei de la aeroport au făcut un supracontrol asupra noastră, eram singurele care aveam fuste lungi și basma și ne-au scos absolut toate lucrurile din geantă, fără niciun fel de explicație, fără absolut nimic.”

63% dintre tinerii romi nu urmează studii și nu sunt angajați

Conform Strategiei naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei, 8 din 10 elevi romi renunță timpuriu la școală. Mai mult, peste 60% dintre tinerii romi cu vârste între 15 și 29 de ani nu merg la școală și nici nu lucrează. Însă nu și Natalia. Are 22 de ani și este din Giurgiu. Asociația E-Romnja a ajutat-o de când avea 14 ani să prindă încredere în ea și să viseze.

Natalia Căldăraru, lucrător de tineret: „Am vrut să renunț la liceu din cauza faptului că eram judecată tot timpul. Pari că tu trebuie să te măriți, să înveți să faci mâncare, să le știi pe toate pentru tine, că cine știe ce bărbat îți iei și o să ai nevoie de toate lucrurile astea. Dar având-o pe mama și fetele de la E-Romnja mi-au spus, măi, du-te că e mai bine să-ți termini școala, că ai școala, ai parte.”

Acum lucrează cu tinerii din comunități și îi ajută să viseze la rândul lor. Dar majoritatea romilor din Europa nu sunt atât de norocoși.

Gelu Duminică, sociolog: „Este evident că accesul romilor la piața muncii este mai redus decât accesul majorității. O supra-reprezentare în zona de low-paid jobs, locuri de muncă slab plătite și o sub-reprezentare în high-level jobs. De ce? Nivel de instrucție? De ce? zonă marginală? De ce zonă marginală? Discriminare, sărăcie, auto-marginalizare auto-da, segregare? De ce? istorie? De ce? Sclavie?”

Statisticile Parlamentului European arată că doar 18% dintre copiii romi urmează niveluri superioare de învățământ, 63% dintre tinerii romi nu urmează studii și nu sunt angajați. Mai mult, doar aproximativ 40% dintre romi lucrează.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE