Articole scrise de Ioana Nicolescu
1 min
Locurile de muncă pentru tineri, amenințate de Inteligența Artificială. Lipsa experienței de muncă, taxată
Locurile de muncă pentru începători sunt preluate din ce în ce mai mult de inteligența artificială, arată un studiu al unei companii de consultanță și audit. Două treimi dintre companiile globale mari spun că angajații recrutați recent sunt insuficient pregătiți pentru rolurile pe care le ocupă.
1 min
1 min
București: Locuințe mai scumpe în apropiere de metrou. Un apartament de 3 camere poate ajunge și la 200.000 euro
Prețurile locuințelor noi în București sunt în creștere în zonele unde se construiesc stații de metrou, arată datele prezentate la cel mai mare târg de imobiliare din Capitală.
1 min
1 min
Tradiții regale de Paște. Biserica Anglicană păstrează obiceiuri din Evul Mediu, când regele împărțea monezi
Sărbătorile Pascale de anul acesta reunesc toate cultele creștine, un lucru care se întâmplă rar. Nu doar ortodocșii și catolicii celebrează învierea lui Hristos, ci și cultele reformiste, cum este Biserica Anglicană, al cărei conducător este Regele Charles.
1 min
1 min
Rețete rafinate pentru masa de Paște. La restaurantele de lux, bucătăria românească se combină cu cea franțuzească
Cei care vor să se răsfețe de Paște pot lua masa la un restaurant de lux, unde preparatele sunt realizate în moduri cât mai rafinate, chiar reinterpretate în stil franțuzesc. Cheia este echilibrarea gustului, iar totul este servit în porții mici, pentru a face față meselor după postul Paștelui.
1 min
1 min
UPDATE. Primul tren modernizat prin PNRR a debutat cu o întârziere de peste o oră. Care este motivul
Călătorii spun că sunt încântați de condiții și speră să prindă același tren și la întoarcere. Însă, nu au lipsit întârzierile, fiindcă șinele de tren nu au fost și ele modernizate.
1 min
1 min
Admitere anticipată la Politehnica București. Facultatea la care este cea mai mare concurență
Elevii care vor să urmeze o carieră din IT și-au descoperit pasiunea pentru calculatoare devreme. Au avut noroc de profesori buni și de persoane care să-i îndrume la timp spre o facultate care li se potrivește.
1 min
1 min
Ziua internațională a animalelor fără stăpân. Ore de educație pentru elevi și proteste față de guvernanți
De Ziua Internațională a animalelor fără stăpân, asociațiile de salvare a patrupedelor au organizat ore de educație despre responsabilizarea oamenilor față de necuvântătoare, dar și proteste față de autorități.
1 min
1 min
Zilele porților deschise la UNATC. Cum e viața de student la actorie, regie sau scenografie
„Învață regulile ca un profesionist, ca să le poți încălca precum un artist”, spunea Picasso. Pentru sute de elevi care visează să devină artiști, mai întâi trebuie să ajungă la o facultate în domeniu.
1 min
1 min
Istoria negocierilor care au născut războaie. Acordul de la Munchen din 1938, concesia care a dus la al Doilea Război Mondial
Discuțiile din ultimele săptămâni privind un acord pentru pace în Ucraina aduc aminte de alte situații din istorie când deciziile au fost luate de către marile puteri fără prezența celor direct implicați. I
1 min
1 min
Limba română, scrisă cu alfabet chirilic până în 1860. Trecerea la literele latine s-a făcut în timpul domniei lui Cuza
Despre latinitatea limbii române învățăm cu toții la școală. De la unele cuvinte, până la alfabetul folosit, recunoaștem ușor proveniența romană. Dar poate că un lucru nu atât de bine știut de mulți este că limba noastră nu a fost întotdeauna scrisă cu litere latine.
1 min
1 min
Istoria înarmării Europei în ultimii 120 de ani. Murgescu: Occidentul a trăit 30 de ani în iluzia depășirii războiului
Declarațiile oficialor de la Washington dau practic startul unei curse a înarmării care nu a mai existat în Europa de la sfârșitul Războiului Rece, spun specialiștii.
1 min
1 min
Elevii români vor să învețe mai mult la școală despre ce înseamnă democrația și care sunt drepturile lor
Generațiile de după 1990 au perceput democrația ca pe un „dat”. În contextul actual, am început să ne aducem aminte, însă, că nu a fost întotdeauna așa și că au fost români care au murit pentru acest sistem politic.
1 min
1 min
Ore obligatorii de dezvoltare personală la liceu, dar nu sunt suficienți consilieri în învățământ
Dezvoltare personală și consiliere pentru carieră, o materie obligatorie nouă care va fi studiată la liceu până la finalul clasei a XII-a este binevenită, dar nu sunt suficienți consilieri în sistemul de învățământ momentan ca să poată prelua această materie, spun specialiștii.
1 min
1 min
Schimbări majore pentru liceeni, din 2026. Mai puține materii obligatorii și accent pe specializările alese
Schimbări majore pentru liceeni vor intra în vigoare din septembrie 2026. Este vorba de noile planuri-cadru de la liceu pe care Ministerul Educației le-a pus în dezbatere publică.
1 min
1 min
Urme vechi de două milioane de ani ale primilor strămoși. Cele mai vechi urme din Europa ale unor posibili strămoși ai omului, găsite în Vâlcea
Cercetători români și americani au descoperit cele mai vechi urme din Europa ale unor posibili strămoși ai omului modern. Aceștia fac parte din specia homininilor și au trăit pe teritoriul României de astăzi acum aproximativ două milioane de ani.
1 min
1 min
Încep probele orale la Bacalaureat. Elevii trebuie să meargă la ore și în ziua de examen. Andreia Bodea: Mă aștept să vină foarte puțini spre deloc
Luni încep probele orale la bacalaureat. Elevii trebuie să dea examenele înainte sau după ore. Este pentru a doua oară când se organizează probele orale iarna, dar este pentru prima dată când au loc și cursuri în aceleași zile.
1 min
1 min
Dezvoltare personală prin actorie. Elevii de liceu învață cum să aibă mai multă încredere în ei înșiși
Tracul de a vorbi în public, la examene sau în societate poate fi combătut cu ore de dezvoltare personală prin actorie. Este ideea unui consilier școlar din București, care îi pregătește pe copii să facă față situațiilor de viață reale, ce necesită încredere de sine și abilități de comunicare.
1 min
1 min
Țipete și amenințări la clasă. Părinții copiilor acuză rele comportamente din partea învățătoarei
Mai mulți copii dintr-o clasă de învățământ primar de la o școală din Hunedoara au ajuns la psiholog cu diverse probleme provocate de comportamentul învățătoarei lor. Există înregistrări în care se aude cum dascălul strigă la copii, îi amenință și-i umilește în timpul orelor.
1 min