CERCETĂTORI
1 min
Însămânțarea norilor, tehnica prin care putem modifica vremea. Cum funcționează și cât de utilă va fi planetei, în viitor
Până în 2025, două treimi din populația lumii s-ar putea confrunta cu penuria de apă. De la ajustarea vremii la extragerea apei din aer, tehnologia inovatoare este utilizată pentru a ajuta la găsirea unei rezerve durabile de apă potabilă pentru întreaga lume.
1 min
1 min
Studiu: Reinfectarea cu coronavirus este mai riscantă decât infecţia iniţială
Riscurile de deces, de spitalizare şi de probleme grave de sănătate asociate COVID-19 sporesc semnificativ odată cu reinfectarea în comparaţie cu infectarea iniţială, indiferent de statutul vaccinării, potrivit unui studiu publicat joi.
1 min
1 min
Experimente în microgravitație. Cercetătorii de la Măgurele participă la un proiect al Agenției Spațiale Europene
Cercetătorii români de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de la Măgurele iau parte în aceste zile la un experiment care implică ciocnirea particulelor de lichid în spațiu.
1 min
1 min
Studiu: Somnul de cinci ore sau mai puţin sporeşte riscul de boli cronice
Persoanele în vârstă care dorm cinci ore pe noapte se pot confrunta cu un risc mult mai mare de a dezvolta două sau mai multe afecţiuni cronice, cum ar fi boli de inimă, cancer sau diabet, comparativ cu cele care dorm mai mult, conform unui studiu.
1 min
1 min
Cercetare: Urșii care hibernează ar putea deține secretul tratării diabetului la oameni
Chiar înainte de sezonul de hibernare, urșii bruni mănâncă mult – până la 20.000 de calorii zilnice, suficiente pentru a lua aproximativ patru kilograme în fiecare zi. Și apoi abia se mișcă, luni de zile.
1 min
1 min
Știința pe înțelesul tuturor. „Noaptea cercetătorilor” se desfășoară în peste 300 de orașe europene
Experimente inedite, știință interactivă, demonstrații, concursuri cu premii, expoziții și jocuri. Pe scurt, Noaptea Cercetătorilor Europeni. Anul acesta 26 de orașe din România au organizat evenimente care i-au atras atât pe cei mici, cât și pe cei mari.
1 min
1 min
Inginerii români vor participa la studierea asteroidului lovit de NASA: „România are un rol foarte mare în misiunea HERA”
După un moment istoric, în care NASA a lovit un asteroid aflat la 11 milioane de kilometri de Pământ, urmează o nouă misiune pentru cercetătorii din industria spațială: vor studia asteroidul propriu-zis
1 min
1 min
„Noaptea Cercetătorilor”, la București: observații astronomice, spectacole cu roboți și experimente
Bucureştenii sunt aşteptaţi vineri, între orele 16.00 - 22.00, în Parcul Izvor, la Rondul Bicicliştilor, pentru observaţii astronomice, ateliere interactive, spectacole cu roboţi, experimente cu ferofluide, concursuri, expoziţii organizate în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni.
1 min
1 min
Detectarea cutremurelor în timp real. Cercetătorii români au prezentat ultimele tehnologii
Detecția unui cutremur produs la mare adâncime în Vrancea se poate face doar în timp real, iar autoritățile pot fi avertizate cu aproximativ 25 de secunde înainte ca unda seismică să ajungă la București.
1 min
1 min
Oamenii de știință investighează misteriosul rechin care se poate deplasa pe uscat
Tinerii rechini epolet sunt capabili să intre și să iasă din apă cu ajutorul aripioarelor lor în formă de paletă. Specia care trăiește în recifuri poate rezista aproximativ două ore fără niciun fel de oxigen.
1 min
1 min
Descoperire lângă Târgu-Neamț. Cercetătorii au găsit vestiii arheologice vechi de 7.000 de ani
O echipă de arheologi condusă de cercetătorul Vasile Diaconu, din cadrul Complexului Muzeal Naţional Neamţ a descoperit în apropiere de Târgu Neamț vestigii arheologice vechi de 7.000 ani.
1 min
1 min
Farsă pe Twitter: Un cercetător a prezentat o felie de chorizo drept o stea surprinsă cu telescopul James Webb
Un cercetător francez a declanșat un scandal de proporții, după ce a publicat pe Twitter o fotografie cu o o felie de salam chorizo despre care a pretins c-ar fi o imagine a stelei Proxima Centauri.
1 min
1 min
Ghețarul de la Scărișoara, în pericol. Cercetător: „În ultimii 3-4 ani am asistat la o topire a gheții, care este fără precedent, de când se fac măsurători”
Ghețarii se topesc într-un ritm mai rapid decât era prevăzut de oamenii de știință din cauza schimbărilor climatice și încălzirii globale.
1 min
1 min
Oamenii de știință au găsit o modalitate de a extrage instantaneu biocombustibil din coaja de banană
Cojile uscate de banană, sub lumina unei lampe puternice, pot fi transformate instantaneu în energie regenerabilă. Oamenii de știință au descoperit o nouă metodă de extragere a hidrogenului care ar putea crește semnificativ rezervele de gaz din biomasă.
1 min
1 min
Microplastice, descoperite în zăpada din Antarctica. Semnalul de alarmă tras de cercetători
Microplastice au fost descoperite pentru prima dată în zăpada din Antarctica, potrivit unui studiu, relatează dpa, potrivit Agerpres. Cel mai frecvent tip de plastic găsit în zăpadă este PET, folosit în fabricarea de sticle de băuturi răcoritoare şi articole de îmbrăcăminte.
1 min
1 min
Delfinii din Marea Neagră, victimele războiului din Ucraina
Cel puțin patru mamifere, cu leziuni grave asemănătoare unor arsuri, și-au găsit sfârșitul pe țărmul bulgăresc. Abia mai respirau când au fost descoperite de biologii marini. Ei au examinat cu atenție trupurile mamiferelor și cred că delfinii au fost surprinși în zona de conflict din Ucraina.
1 min