Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2022, un an al cataclismelor climatice. Ce spun experții de mediu despre următorii ani

2022 a fost cu adevărat un an al cataclismelor climatice, iar experții de mediu atrag atenția că schimbările de mediu vor avea un impact imens asupra vieții oamenilor chiar în următorii ani.

De la temperaturile record și incendiile de vegetație puternice din Europa, inundațiile devastatoare din Pakistan, la uraganele și taifunurile care au măturat mai multe state printre care Cuba și Filipine. Acestea sunt doar câteva dintre dezastrele naturale ce au lovit planeta pe parcursul acestui an. Numai pe continentul african inundațiile devastatoare au afectat cinci milioane de oameni din 19 țări, iar în Pakistan, care mai întâi a fost lovit de temperaturi record de până la 50 de grade Celsius, inundațiile masive au acoperit aproape o treime din suprafața țării.

Adil Sheraz, directorul Organizației Care International: „Nu este vorba doar de o criză pe termen scurt, vorbim, de fapt, de o criză pe termen scurt, mediu și lung. Așadar, fiecare pas este important. Nu este vorba doar de un ajutor de urgență acum, trebuie să ne gândim pe larg la intervenția noastră de sprijin pe termen mediu și lung.”

Și Europa a trecut printr-un val de căldură record

Și Europa a trecut printr-un val de căldură record. Agricultorii din mai multe țări au fost puși în situația să facă față unei perioade de secetă severă, iar incendiile de vegetație au distrus locuințe pe tot perimetrul continentului european.

Vikki Thompson, cercetător Universitatea din Bristol: „Au fost și alte veri călduroase, secetoase. În această vară am avut temperaturi record în Marea Britanie, în Franța și în nordul Germaniei, în Danemarca. În toată Europa vedem râuri care au scăzut până la un nivel record. Această combinație este destul de neobișnuită.”

Temperaturile ridicate au provocat incendii de vegetație și în Statele Unite

Temperaturile ridicate au provocat incendii de vegetație și în Statele Unite. California, de exemplu, a înregistrat, în ultimii cinci ani, cele mai mari și distructive incendii din istorie.

Laurence Wainwright, profesor la Smith School of Enterprise and the Environment: „Trebuie să ne punem întrebarea dacă unele dintre aceste regiuni vor mai fi locuibile peste 50 sau 100 de ani, pentru că sunt convins, după ce am trăit în California, am serioase îndoieli cu privire la viabilitatea Californiei de a fi un loc durabil pentru a trăi peste 75, 100 de ani.”

Temperaturile extreme au provocat și topirea rapidă a calotei glaciare. De exemplu, stratul de gheață din Groenlanda a pierdut zilnic aproximativ șase miliarde de tone de apă în perioada 15-17 iulie, spun oamenii de știință. Această cantitate ar fi fost suficientă pentru a umple 7,2 milioane de piscine de dimensiuni olimpice. Topirea imensului strat de gheață al Groenlandei este unul dintre cele mai vizibile semne ale încălzirii globale provocate de om, mai spun cercetătorii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE