Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbările climatice, principalul motiv pentru temperaturile caniculare. Explicațiile specialiștilor

Azi a fost prima zi de caniculă în mai multe regiuni din România. Iernile sunt mai însorite, iar verile, greu de suportat. Nu o spunem noi, o spun chiar specialiștii. România se confruntă anual cu oscilații neobișnuite ale temperaturilor. În urmă cu doar câteva decenii, anotimpurile erau mai bine definite. Canicula, seceta și precipitațiile puternice au devenit normalitate pentru verile din România.

Schimbările climatice, principala problemă

Topirea ghețarilor, tsunami, dispariția speciilor, toate au la bază schimbările climatice. Deși nu le vedem în România, cu toții experimentăm un lucru comun oriunde ne-am afla pe planetă. Poate ne-am auzit părinții și bunicii cum ne povesteau că pe timpul lor, vremea era normală. Și au dreptate.

„În partea dreaptă sunt mediile anuale din 1960 iar aici în partea stângă sunt valorile actuale în ceea ce privește maximele din România. Este evident că tenta de roșu care are o culoare mai intensă în ceea ce privește temperaturile indică o diferenta semnificativa pentru perioada actuala fata de ceea ce putem spune ca erau vremurile obisnuite cu aceste temperaturi”

Agricultura, afectată de schimbările climatice

Din Septembrie până în prezent, 7 din 10 luni au înregistrat temperaturi medii cu până la patru grade mai mari decât acum 30 de ani. Fără precipitatii, acestea determină de fapt secetă în țară. Astfel, perioada de vegetație se scurtează vizibil.

„Este foarte evident pentru condițiile agricole și pentru celalate sectoare economice că aceste schimbări climatice influențează, au un impact negativ puternic în ceea ce privește desfășurarea unor astfel de activități, în principal agricultura, care asigură supraviețuirea oamenilor”, a explicat specialistul ANM Daniel Alexandru.

Revoluția industrială, începutul sfârșitului

Activiștii de mediu spun că Revoluția industrială a reprezentat o evoluție a omului, dar și începutul declinului pentru planetă.

„Lumea s-a dezvoltat foarte mult. Am început să consumăm mult și în special combustibil fosil. Aceasta a fost primul element care a dus la schimbarea climatică. Practic, am ars foarte mult petrol, gaze, iar prin arderea combustibilului se degajă foarte mult dioxid de carbon în atmosferă”, a explicat Camelia Ionescu reprezentanta ONG-ului pentru mediu WWF.

Există însă speranță, dar ea depinde de fiecare dintre noi, spun experții.

„Acțiunile la nivel global între state dar și la nivel individual să meargă în aceste două direcții. O dată în a reduce emisiile și de a salva din ceea ce oamenii de știință estimează că va fi dacă noi nu ne schimbăm comportamentul, nu ne schimbăm politicile la efecte mult mai devastatoare. Dar și să ne adaptăm practic. Să aplicăm acele măsuri care practic ne ajută să facem față acestor efecte, de caldură, de inundații, de secetă, pe care le vedem, le trăim chiar acum”, a adăugat aceasta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE