Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inginerii români vor participa la studierea asteroidului lovit de NASA: „România are un rol foarte mare în misiunea HERA”

După un moment istoric, în care NASA a lovit un asteroid aflat la 11 milioane de kilometri de Pământ, urmează o nouă misiune pentru cercetătorii din industria spațială: vor studia asteroidul propriu-zis. Cercetătorii vor ajunge la obiectul spațial și cu ajutorul inginerilor români.

Cristian Chițu, director companie din industria spațială: „România are un rol foarte mare în misiunea HERA, misiunea Agenției Europene care va ajunge la asteroidul care tocmai a fost impactat de misiunea DART și îl va studia. Practic, va studia ce s-a întâmplat cu asteroidul din diverse puncte de vedere. Va studia parametrii fizico-chimici, compoziția, dimensiunea craterului și așa mai departe, iar contribuția noastră în cadrul acestei misiuni este realizarea sistemului, a componentelor de navigație din sistemele de navigație și control, componente de navigație bazate pe procesare de imagini, navigație bazată pe imagini furnizate de camera de la bordul satelitului HERA.”

Sonda spațială DART a lovit asteroidul Dimorphos

Sonda spațială DART a lovit asteroidul Dimorphos marți dimineață la ora 2 și 14 minute, ora României, și a fost un succes. Nu știm, însă, deocamdată dacă orbita asteroidului va fi modificată. Experimentul NASA pare desprins din filmele apocaliptice, dar specialiștii îl iau în serios pentru cazul în care Pământul va fi vreodată amenințat de un asteroid.

Asteroidul Dimorphos a fost lovit de sonda spațială DART cu o viteză de peste 20.000 kilometri pe oră. Aflat la o distanță de aproape 11 milione de kilometri de Pământ, asteroidul nu reprezintă un pericol pentru omenire. Pentru NASA este mai mult un experiment prin care vrea să vadă dacă i se va modifica orbita, în cazul în care la un moment dat vreun astfel de obiect cosmic va amenința Terra.

La această reușită au participat și cercetători români. Echipamentul cu care se testează sistemul de gestiune al datelor, inclusiv computerul de bord al misiunii a fost proiectat la noi în țară.

Astronomii monitorizează în jur de 30.000 de asteroizi și comete care trec în apropierea orbitei Pământului. Niciunul dintre asteroizii mari care au lovit pământul în umă cu 66 de milioane de ani și au dus la dispariția dinozaurilor nu este așteptat să se ciocnească de planeta noastră cel puțin în următorii 50 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE