Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Știința pe înțelesul tuturor. „Noaptea cercetătorilor” se desfășoară în peste 300 de orașe europene

Experimente inedite, știință interactivă, demonstrații, concursuri cu premii, expoziții și jocuri. Pe scurt, Noaptea Cercetătorilor Europeni. Anul acesta 26 de orașe din România au organizat evenimente care i-au atras atât pe cei mici, cât și pe cei mari. La Brașov sute de persoane au trecut pe la standurile amenajate de peste 50 de instituții și companii la Institutul de Cercetare-Dezvoltare a Universității Transilvania.

Studenți, cercetători și companii au prezentat la Brașov diferite invenții și inovații în domeniul științei. În plus, participanții au avut ocazia de a vizita mini-expoziția cu animale rare în mărime naturală. Principalele atracții au fost, însă, roboții și imprimantele 3D.

Alin Pop – cercetător: Am reușit optimizarea unui suport de la Ferrari, care înainte se obținea prin turnare, iar acum se obține prin printare 3D din aluminiu, optimizarea protezelor de șold, obținute prin printare 3D, din titan.

La numai 12 ani, Andrei, împreună cu mai mulți colegi de-ai lui, a dezvoltat macheta unui robot care ar putea circula pe Lună pentru a oferi informații astronauților.

Andrei – elev: Aici este un rover din spațiul cosmic, de pe Lună. Acest rover a fost construit pentru a muta rocile și pentru a le scana. Când roverul scanează o rocă, astronauții din bază pot afla mai multe informații despre acea rocă.

Dana Palcă – părinte: El a început cu Lego, de fapt, de foarte mic, cred că dacă avea vreo trei ani. Făcea singur, stătea ore întregi și apoi i-am descoperit aici pe cei de la robotică și s-a îndreptat spre asta.

Un alt punct de atracție a fost un avion de mici dimensiuni, proiectat de cercetătorii și studenții Universității Transilvania din Brașov.

Sebastian Zaharia – conferențiar doctor inginer: Vorbim de un avion echipat cu cameră de termoviziune cu misiune de căutare și salvare, cu distanță de control undeva la 200 de kilometri prin stația de la sol.

Ce atracții i-au mai încântat pe participanți

„Am văzut aici roboți, am fost la poligonul de tragere, am văzut și compozițiile unui calculator și o mini mașină de spălat.”

„Am fost jos la demonstrația de tăiere a lemnului cu laser. A fost interesant.”

„Lumea e pasionată de știință și de lucrurile de aici. Am aflat multe lucruri pe care nu le știam.”

„E plin de copii, de oameni mari, de părinți și e important ca oamenii și mai ales cei mici să fie la curent cu tot ce înseamnă tehnologie și mai ales cu tot ce se întâmplă în Brașov în zona asta și orice eveniment care îi aduce mai aproape de ce se întâmplă în lume în momentul ăsta e benefic pentru copiii noștri.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment anual, care se organizează în ultima zi de vineri din luna septembrie în peste 300 de orașe europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE