Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bouébot nu este un robot obișnuit. Este primul robot din lume capabil să prepare un fondue elvețian perfect, creat la sediul Atelierul 4.0.

Acest fel de mâncare iconic, care a devenit cunoscut și îndrăgit în întreaga lume în timpul Expoziției Universale de la New York din 1939-1940, rămâne în centrul convivialității elvețiene.

Atelierul 4.0 inventase deja "roboclette", care servește un alt fel de mâncare tradițională din Valais: raclette.

"Am vrut să realizăm a doua oară un proiect care să combine inovația și tradiția elvețiană și atunci fondue a fost totul găsit", explică Nicolas Fontaine, 36 de ani și co-director al Atelier 4.0.

"Pentru elvețieni, fondue este emblematic. Este ceva foarte emoțional, de asemenea, pentru că face parte din identitatea noastră, din know-how-ul nostru", adaugă tânărul antreprenor.

Provocarea: ”învață” un robot să gătească

Pentru un om, prepararea unui fondue și degustarea lui nu prezintă nicio dificultate deosebită, în afară de găsirea ingredientelor potrivite. Pentru un robot este cu totul altceva.

Un amestec clasic de fondue implică jumătate de Vacherin, o brânză moale și Gruyère, o brânză tare.

Pentru Ludovic Aymon, directorul tehnic, cea mai mare provocare este să reușești să "înveți" un robot de precizie să gestioneze imperfecțiunile unui produs organic: consistența diferită, grosimea variabilă și rugozitatea.

"Este un material viu (...) Nu pot să mă bazez doar pe o simulare 3D, așa cum putem face cu multe procese industriale. Trebuie să am teste reale pentru a-mi valida procesele", explică Aymon.

Viitorul tehnologic al producției alimentare

Bouébot, robotul demonstrativ, poate entuziasma posibilitățile deschise de mașină sau poate provoca îngrijorare.

"Efectul care mi se pare cel mai interesant este efectul de teamă", acela de a fi înlocuit de ceva mai puternic, mai precis, spune Ludovic Aymon, care "o face pentru spectacol".

"Pentru mine, robotica, în general, nu ar trebui să fie în detrimentul oamenilor. Ea ar trebui să ajute oamenii", adaugă el.

Proiectul a costat între 250.000 și 300.000 de franci elvețieni (235.000 și 285.000 de euro), fără a include costul forței de muncă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE