Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Însămânțarea norilor, tehnica prin care putem modifica vremea. Cum funcționează și cât de utilă va fi planetei, în viitor

Publicat de: Euronews

Până în 2025, două treimi din populația lumii s-ar putea confrunta cu penuria de apă. De la ajustarea vremii la extragerea apei din aer, tehnologia inovatoare este utilizată pentru a ajuta la găsirea unei rezerve durabile de apă potabilă pentru întreaga lume, potrivit euronews.com.

Dubaiul este situat într-una dintre cele mai aride regiuni din lume. Populația în creștere a orașului sporește cererea de apă și alimentează dezvoltarea de noi tehnologii de aprovizionare cu apă. Una dintre cele mai unice tipuri de tehnologie în curs de dezvoltare este cea de însămânțare a norilor.

Însămânțarea norilor este o tehnică de modificare a vremii

Însămânțarea norilor este o tehnică de modificare a vremii care îmbunătățește capacitatea unui nor de a produce ploaie.

Înainte ca un avion să se ridice pe cer, meteorologii trebuie să selecteze norii corecți pe care să îi însămânțeze. Procesul va funcționa numai pe norii cumulus, din cauza curentului de aer intern ascendent al acestora. Piloții își poziționează avioanele la baza curentului de aer al norilor și aprind rachete de semnalizare încărcate cu particule de sare higroscopică.

Pe măsură ce particulele de clorură de sodiu și clorură de potasiu se ridică în corpul norului, ele atrag picături de apă minuscule. Aceste picături de apă se combină și cresc în dimensiune, ceea ce le face să cadă din cer, datorită greutății lor.

În regiunile cu precipitații puține în fiecare an, aceasta este o sursă valoroasă de apă, care necesită o utilizare minimă de energie. O oră de însămânțare a norilor poate produce până la 100.000 de metri cubi de apă.

În prezent, peste 50 de țări din întreaga lume se ocupă de însămânțarea norilor

În prezent, peste 50 de țări din întreaga lume se ocupă de însămânțarea norilor. Acest proces nu este folosit doar pentru a crește nivelul precipitațiilor, ci și pentru a reduce nivelul de grindină în regiunile mai reci. Suprimarea grindinei poate atenua dramatic pagubele provocate de furtuni.

În peisajele deșertice, cu puține lacuri sau râuri, locuitorii se uită la mare pentru a-și procura apă potabilă. În prezent, Dubai își procură peste 90% din apă de pe coastă.

Folosind procesul de osmoză inversă, marile uzine de desalinizare pot crea cantități mari de apă potabilă.

Pe măsură ce populația lumii continuă să crească exponențial, la fel va crește și consumul de apă. Inovații ca aceasta sunt vitale pentru a ne oferi apa, care este atât de necesară întregii planete.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE