Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu | Legătura dintre schimbările climatice și valurile de căldură. Explicația simplă din spatele caniculei din Europa

Pentru sute de milioane de oameni din Europa, vremea insuportabil de caldă a venit cu tot mai multe întrebări despre schimbările climatice.

Temperaturile din Marea Britanie au atins 40C pentru prima dată în istoria măsurătorilor, în timp ce Franța , Portugalia , Spania, Grecia și Croația se luptă cu incendiile de vegetație de zile sau chiar săptămâni întregi.

Știm că încălzirea globală este cauza și experții au spus că temperaturile record din Marea Britanie au fost de zeced ori mai probabile din cauza schimbărilor climatice. Este o conexiune simplă de făcut în timpul unui val de căldură.

În ciuda acestui fapt, scepticii care încă se afirmă pe diverse publicații, pretind că efectele sunt din cauza faptului că Pământul se apropie de Soare.

Cum sunt legate schimbările climatice de valurile de căldură?

Temperatura medie a planetei a crescut cu 1,1 °C de la nivelurile obișnuite, în mare parte din cauza creșterii uriașe a emisiilor cu efect de seră declanșate de activitatea umană. Dioxidul de carbon (CO2) este cel mai mare contributor la încălzirea globală; concentrația sa în atmosferă a crescut cu 48% între 1750 și 2020.

CO2, metanul, protoxidul de azot și alte gaze captează căldura Soarelui, determinând revenirea mai puțină a căldurii în spațiu.

Pe măsură ce temperaturile medii cresc - tot mai aproape de 1,5 C, care va fi dezastruoasă pentru multe țări - cantitatea de valuri extrem de calzi al spectrului crește, venind cu episoade, mai lungi și mai intense.

„Un val de căldură care ar fi lovit în trecut, acum ar putea lovi de cinci ori mai des”, spun specialiștii.

Dr Mariam Zachariah, care lucrează și la Institutul Grantham și la WWA, spune că „au fost atât de multe evenimente extreme care au avut loc în acest an, încât a devenit dificil să se uite la fiecare”.

Temperaturile înregistrate la două dintre locurile analizate de grup ar fi fost „imposibile din punct de vedere static” dacă lumea nu ar fi observat o încălzire de 1,2 C de la sfârșitul anilor 1800, arată studiul.

În ciuda seturilor de date alarmante pe care le gestionează, dr. Zachariah a declarat pentru Euronews Green, „că trebuie să începem să acționăm, iar eu am multe speranțe pentru noi; dacă acționăm la timp, putem face suficient pentru a ne adapta și a atenua schimbările climatice pentru viitor.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE