Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Sportul practicat în weekend, la fel de eficient ca exercițiile din timpul săptămânii

Prea obosit în timpul săptămânii pentru a face exerciții? Vești bune: exercițiile în weekend sunt la fel de bune ca exercițiile din timpul săptămânii, potrivit unui nou studiu.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă în prezent adulților să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată în fiecare săptămână.

Descoperirile studiului, publicate în JAMA Internal Medicine Journal, sugerează că, atât timp cât oamenii fac exercițiile fizice recomandate pe săptămână, nu contează cu adevărat când se antrenează sau ce fel de exerciții fac.

După ce au comparat rezultatele, cercetătorii au descoperit o diferență foarte mică între cei care făceau exerciții în weekend și cei care făceau exerciții fizice în timpul săptămânii.

„Descoperirile sugerează că indivizii fac sport constant, fie că o fac în weekend sau în timpul săptămânii, se confruntă cu rate mai scăzute ale mortalității pentru toate cauzele decât persoanele inactive”, se arată în studiu.

Unele exerciții sunt mai bune decât niciunul

Cercetătorii de la National Health Interview Survey (NHIS) din SUA remarcă unele limitări ale analizei lor, inclusiv faptul că datele sondajelor provin din chestionare autoraportate, care nu sunt întotdeauna de încredere, dar, în cele din urmă, rezultatele lor confirmă multe din ceea ce știm deja: exercițiile fizice sunt bune pentru tine și te pot ajuta să trăiești mai mult.

„Exercițiile fizice efectuate doar o dată sau de două ori pe săptămână pot reduce riscul de boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral”, potrivit Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Serviciul Național de Sănătate din Anglia recomandă, de asemenea, ca oamenii pot să efectueze o anumită formă de activitate fizică în fiecare zi, inclusiv exerciții de forță, și să încerce să nu stea jos prea mult timp.

Exercițiile de forță includ yoga, pilates, transportul de pungi grele de cumpărături sau grădinăritul.

Activitățile care pot ajuta la atingerea nivelurilor de activitate fizică recomandate pot fi efectuate în serii mai scurte și mai intense, inclusiv alergarea pe scări și ridicarea greutăților.

Dar dacă te simți vinovat că te-ai relaxat pe canapea după o zi grea de muncă sau dacă nu ai timp în timpul săptămânii, nu uita: este la fel de benefic să te odihnești și să-ți faci timp în weekend pentru a face exerciții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE